Bakirov zet ”oprao” 200.000 maraka

Bakirov zet ”oprao” 200.000 maraka

Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik tvrtke „Bihexo“, sumnjiči se da je u predmetu „Zadruga“, u kojoj je privođen i ispitan u svojstvu osumnjičenoga, oprao najmanje 200.000 maraka, otkriva „Avaz“ iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbene informacije govore da će ova brojka na kraju biti bliža iznosu od milijun maraka.

Fiktivni ugovori

Berberović, financijer SDA i poratni tajkun, koji se “opario” preko leđa poreznih obveznika dobivajući najunosnije ugovore od županijskih tvrtki od čega samo od sarajevskog „Vodovoda“ skoro 15 milijuna KM, strahuje od nastavka istrage Tužiteljstva ŽS. Ovo je jedna od najvećih akcija u poslijeratnom razdoblju usmjerena protiv korupcije i utaje poreza.

Do sada je u akciji „Zadruga“ uhićeno i privedeno na desetine direktora privatnih i državnih tvrtki. A kako se osumnjičeni ispituju, tako se pokazuju razmjeri kriminala i utaje poreza koji za sada sežu i do 50 milijuna KM.

Tužiteljstvo ih službeno sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca na način da su posljednjih godina sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i učenika oprali desetine milijuna KM, kao i da su kao članovi organizirane grupe fiktivnim ugovorima i lažnim podacima prali novac i vršili utaju poreza.

Upravo je Berberovićeva tvrtka „Bihexo“ jedna u lancu tvrtki koje su dio ove grupe, zbog čega je Berberović sredinom veljače dao i iskaz tužitelja. Također, obavljen je i pretres njegove tvrtke, izuzeta je obimna dokumentacija. A Županijski sud u Sarajevu odredio mu je i mjere zabrane, koje podrazumijevaju obavezno javljanje najbližoj policijskoj upravi svakih 14 dana i zabranu sastajanja sa svjedocima.

Traži zaštitu

Sve ove okolnosti dovele su do toga da nervozni Berberović sve upornije traži zaštitu od Izetbegovića, braće Dubravka i Aljoše Čampara, ali i prijatelja Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

A kako se istraga proširuje, širi se i popis tvrtki koje su prale novac. Zbog toga je i s pravom zavladao strah među financijerima SDA, i to u izbornoj godini.

U igri velike firme, otkrivene brojne malverzacije

Do sada su u predmetu „Zadruga“ ispitani i direktori velikih građevinskih i osiguravajućih kuća, zbog čega su im određene i mjere zabrane. To se, prije svega, odnosi na Feđu Morankića iz tvrtke “ASA osiguranje” te Asmira Dževlana, direktora tvrtke “ANS Drive”. Sumnja se da su pojedine tvrtke oprale pojedinačno i desetine milijuna KM, uz opravdanja da će porez platiti.