Belmin Bratic

Belmin Bratic

Belmin Bratic…… Par puta danas sam prošao kraj ovog čovjeka na korzu i reko prosi ili nešto, ali kad sam sad u 22:00 na ovom vjetru prošao tu gdje nikog nema on je i dalje sam stojao.

Priđem mu i pitam šta je bilo? Saznam da je to Mehmed Kapić iz Cazina, ratni vojni invalid sa 40% trajnog oštećenja koji prima samo 50 maraka mjesečno. Tvrdi da njegov invaliditet treba da se procjeni na minimalno 60% i ukazuje na nekompetentnost ljekarske komisije za ocjenu invalidnosti. (informaciju o njegovom ranjavanju i ozbiljnosti toga je potvrdila i mama koja ga poznaje još iz školskih dana a i za vrijeme rata) Ovaj čovjek godinama se bori za svoja prava ali ni blizu nije da mu se ista i pruže.

Čovjek stoji čitav dan i večeras će i sutra čitav dan na ovom vjetru i hladnoći sam biti. Ponudio sam da mu donesem jaknu ili nešto ali rekao je da ne traži ništa samo malo pozornosti na probleme ove države na koje niko ne obraća pažnju. 


Ja sam ga uslikao i stavio sam namjerno jer kaže da nijedna televizija ne želi da ga snimi. Pa ako neko želi može i podjeliti ovo da se makar malo ukaže na borbu onih ljudi zbog kojih smo mi danas slobodni.
I nije on jedini, ovakvih je mnogo, pa se ja pitam onda…zar mi stvarno imamo nekog razloga da slavimo sutrašnji praznik kad su oni koji su ga omogućili na ulicama?