Dodikov pucanj u RS: 10 teza zbog kojih će nam referendum doći...

Dodikov pucanj u RS: 10 teza zbog kojih će nam referendum doći glave

Predsjednik RS Milorad Dodik nezaustavljivo grabi ka referendumu uništavajući na taj način i svaku pomisao građana ovog entiteta da će dočekati vrijeme u kojem će živjeti normalno.

Izgleda da će ovaj put Dodik ispuniti referendumsko obećanje i na taj način ispaliti metak u samu Republiku Srpsku. Sigurno ne smrtonosan, ali dovoljan da joj umrtvi sve organe koji su koliko toliko funkcionisali do sad.

Umjesto ljubavi prema RS o kojoj toliko priča, Dodik prije svega pokušava referendumom o Danu Republike, zakazanim za 25. septembar, da zaustavi svoj strmoglavi politički pad i spase se mogućeg poraza na lokalnim izborima u oktobru. Nije Dodika mnogo briga za narod, koliko razmišlja o optužnicama koje mu, barem sudeći prema medijskim natpisima, vise iznad glave, o gubitku vlasti, a samim tim i uticaja nad cjelokupnom tajkunskom hobotnicom koja se ugnjezdila u RS. Zato je po njemu ovaj referendum postao “biti ili ne biti za srpski narod u BiH”.

Ko to kaže, osim Dodika naravno? Zašto je taj referendum o danu RS toliko bitan za opstanak Srba na ovim prostorima? Zašto bi njegovo neodržavanje ugrozilo interese srpskog naroda? Pa ne bi, samo nema nikoga ko smije to da kaže, a čija riječ bi se čula.

Akademska zajednica zatvorena u svoje torove na fakultetima bezbrižno ćuti, jer plata im je redovna, a i sami nisu neki veliki stručnjaci. Opozicija je u nokdaunu, jer Dodik je uvijek korak ispred njih. Mediji u RS, inače većinski pod stranačkom kapom, oprezno biraju riječi koje stavljaju uz referendum (mora biti održan, volja naroda, demokratsko pravo, opstanak srpskog naroda…).

I kako onda da obični građani uopšte i znaju šta ih očekuje. E, pa zato će nakon što svi kolektivno izađu 25. septembra na glasačka mjesta, zaokruže već svima poznat odgovor, ostati zatečeni kad uvide da ih je Dodik propisno zajebao i da su ustvari glasali protiv Republike Srpske.

Pitate se kako? Da krenemo…

1. Postojećim zakonom o referendumu u RS uvodi se građanski sistem odlučivanja “jedan čovjek-jedan glas”, a Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH odlučivanje je definisano kao konsenzus predstavnika tri nacije (Srbi, Hrvati, Bošnjaci). Ovim se rušio etnički konsenzus kao  način donošenja odluka, prihvata se građansko preglasavanje, koje Srbi nisu prihvatili u jesen 1991.godine i to po cijenu rata.

2. Raspakuje se “Dejtonski sporazum bez koga RS ne može opstati.

3. Srbi počinju da uvode praksu preglasavanja Hrvata i Bošnjaka ovim referendumom, jer su većina u RS. E sad, šta će biti kada Hrvati i Bošnjaci budu preglasavali Srbe u FBiH. Onda ćemo kukati za etničkim konsenzusom.

4.Dolazimo u sukob sa Zapadom i tako postajemo sredstvo za rusko potkusurivanje, a pomoć Rusa možemo očekivati isto kao i mali i veliki kredit.

5.Već je pokrenuta inicijativa za referendum u Srebrenici na osnovu odluke NSRS o raspisivanju referenduma o Danu RS. Sigurno možemo očekivati još ovakvih slučajeva gdje su Bošnjaci većina.

6. Doveli smo se u situaciju da država pokreće spor protiv Republike Srpske. Pogađate, rezulatat ne može biti pozitivan po RS.

7. Dodikovim ponašanjem i zakazivanjem referenduma još jednom je Republika Srpska prepoznata kao pokretač dizanja međuetničkih tenzija, nacionalne mržnje i mogućih sukoba (ovo zadnje ne smijemo isključiti, naprotiv)

8. Referendum je pokazao ono što je već svima bilo poznato da je RS cijela iz dva dijela. Samo što ćemo nakon ovog referenduma dobiti i zvaničnu potvrdu za to, uz ispostavu računa za međunaciopnalne netrepeljivosti koje će se proizvesti u Brčko distriktu.

9. Referendum će RS gurnuti u još veću izolaciju i sukob sa državama u reginu i EU. Dodik je već počeo sa austrijskim ambasadorom voditi politiku “ko nam šta može”. Sjetite se gdje nas je ta politika odvela tokom rata.

10. Uz referendum možete biti sigurni da će svi vaši snovi o novim putevima i kanalizacijama, vodovodnim mrežama kojim ste se nadali u toku ove predizborne kampanje biti samo pusti snovi. Jer ovaj put izborna kampanja ima vanredna pravila igre. Referendum.

Ovo su samo neke od posljedica sa kojima će se RS suočiti nakon referenduma o Danu RS, a da ne govorimo o mogućnosti za pokretanje inicijativa o referendumu za ukidanje RS, stvaranje unitarne BiH, pripajanje Brčkog FBiH, i ono najgore, međunacionalni sukobi. Apokaliptično, ali mnogo realnije nego Republika Srpska u blagostanju nakon “demokratskog” referenduma.

E sad, da li je Dodik toliki patriota ili kukavica koji pokušava da se sakrije iza referenduma, na štetu svog naroda i same Republike Srpske u koju se toliko kune?

Prije bih rekao da ovaj referendum nema ništa sa srpstvom, odbranom nacionalnog identiteta, čuvanjem jednog datuma i krsnse slave, već je njegova jedina funkcija spašavanje predsjednika Dodika. Jer da je drugačije, da je predsjedniku RS stalo do svog naroda i RS, da želi da radi na očuvanju ovog entiteta i naroda u njemu, ne bi dozvolio da svaki dan najmanje jedna porodica pobjegne u inostranstvo; Da se zdravstvo guši u dugovima dok doktori nemaju sa čim da rade, a pacijenti umiru u bolnicama od nehigijenskih uslova; Ili da moramo stalno da gledamo kako djeca umiru jer nemaju mogućnost da se liječe;Da đaci uče u polusrušenim školama, a javni fakulteti se urušavaju pred najezdom privatnih; Da ogroman dio građana nema šta da jede, a nemali broj umire od gladi ili hladnoće; Da RS grca u dugovima, a preduzeća se gase jedno za drugim;  Da mu je stalo do RS ne bi ovo bila prćija nekoliko tajkuna i političara, republika u kojoj se isplati biti jedino lopov, ili predsjednikov kum.

Ali dobro, možda predsjednik ima neke druge standarde po kojima mjeri ljubav prema RS, pa se tako odlučio za još jedan patriotski potez poput referenduma koji bi nas ovaj put mogao stvarno dokusuriti i otjerati tamo gdje nam je i mjesto, u tri lijepe materine.

Jer, niko nije birao umjesto nas – Sami pali, sami se ubili.

Izvor:6yka.com