GENERALNI TAJNIK SDA ZUKIĆ AMIR I MLAĆO DŽEVAD OPUSTOŠILI DI „JANJ“...

GENERALNI TAJNIK SDA ZUKIĆ AMIR I MLAĆO DŽEVAD OPUSTOŠILI DI „JANJ“ D.VAKUF

 

Svjedoci smo ovih dana šupljih izjava Bakira Izetbegovića da u SDA nema kriminala i kriminalaca. Ove izjave, ničim izazvane, su nas posjetile na jednu narodnu izreku „vojnik o skraćenju, kurva o poštenju“ pa smo namirisali da u ovim izjavama ima „novinarskog mesa“.
I nismo se prevarili!!
Našli smo brojne primjere kriminala ove stranke i njezinih zvučnih kadrova i odlučili da ih objavljivamo, jedan po jedan, te tako pomognemo lideru SDA da progleda iako nismo oftamolozi po profesijama.
Red je pomoći čovjeku u nevolji , to nas vjera uči a pogotovo je sevap pomoći „slijepcu“ na bilo koji način.
Onda krenimo redom…
Iz naslova ste lako mogli primjetiti da je prva tema koju smo odlučili podijeliti s vama ona o kriminalu generalnog tajnika SDA Zukić Amira i nadaleko poznatog kadra SDA Mlaćo Dževada u Drvnoj industriji „JANJ“ Donji Vakuf.

Sve je počelo sada već davne 2006.godine kada navedena dvojka potpomognuta Hajić Vildanom sestrićem Mlaće Dževada i bližim rođakom Milanović Sedžada započinje svoj kriminalni pir u ionako već uzdrmanoj DI „JANJ“ D.Vakuf.

Samo njima poznatim mešetarenjem preuzimaju apsolutnu kontrolu svih dijelova DI „JANJ“ i kreću u njihovo pustošenje i pljačku

Tadašnji načelnik rahmetli Magrdžija Arif na sve moguće načine pokušava zaustaviti ovu namjeru SDA kadrova. Vrši pritiske na Vladu SBK, ministarstva, obilazi privatizacijske fondove koji su većinski vlasnici Tvornice građevinske stolarije, Tvornice furnira i panel ploča i Holding JANJ D.Vakuf.
Pilana je već tada bila na koljenima i njoj nije bilo spasa jer su je kadrovi SDA već sahranili i prepustili tajkunskoj SDA firmi SABOSS iz Tešnja.
Načelnik Magrdžija ne uspijeva u svojoj namjeri i kao krajnju mjeru saziva tematsku sjednicu vijeća na kojoj se treba raspraviti o sudbini JANJ-a ali i ostalih privrednih subjekata te stanju Donjeg Vakufa u Srednjobosanskom kantonu kada je javni sektor u pitanju. Na navedenoj sjednici pored Mlaće, Hajića i ostalih direktora iz privrede i javnog sektora bili prisutni tadašnji premijer Selman Salko i Aganović Zihnija pomoćnik ministra privrede.

Na toj sjednici vijećnici Selimović a pogotovo naš član Ajanović iznijeli su frapantne pokazatelje o položaju D.Vakufa u odnosu na druge općine kantona a načelnik Magrdžija podatke o dešavanjima u DI „JANJ“. Nažalost, od svih prisutnih direktora jedino je Opardija Dževad potvrdio tačnost navoda Magrdžije, Ajanovića i Selimovića. Svi su ostali šutili ko zaliveni i nisu progovorili niti jednu riječ

Takva klima odgovarala je Selmanu koji se bukvlano „išprdao“ sa donjovakufskom „elitom“ u svom obraćanju a pogotovo je odgovarala Mlaći i Hajiću jer je to bio znak da mogu nastaviti gdje su stali. Načelnik Magrdžija (Stranka za BiH) do svoje smrti nije odustajao u zaštiti DI „JANJ“ od pljačke SDA tajkuna. Ubjeđeni smo da bi u tome uspio da ga smrt nije zaustavila.
Na njegovo mjesto u augustu dolazi aktualni načelnik Sušić Huso iz SDA i umjesto da nastavi štititi DI „JANJ“ od pljačke on naređuje skidanje željezne ograde oko komplente DI „JANJ“ čime olakšava posao Zukiću, Mlaći i Hajiću da dokrajče ono što je do tada ostalo u JANJ-u. Posao im olakšavaju i tadašnji direktori i odgovorna lica u Stolariji, Panelci i Holdingu zbog čega kasnije bivaju nagrađeni funkcijama u javnom sektoru, u srednjoj školi i općini poput Ugarka, Kosovca i drugih. Neki od njih danas imaju i vlastite biznise iako rade u organima uprave a supruge im šefovi uporava u javnom preduzeću.

Sva ta imenovanja podržao je načelnik Sušić Huso koji se može smatrati isključivim krivcem za pljačku DI „JANJ“ pored već spomenute zloglasne SDA trojke jer su glavne pljačkaške aktivnosti urađene u periodu od 2007-2012.godine odnosno u vrijeme načelnikovanja Sušić Huse. .
Vjerovatno je to razlog zbog čega ga upravo generalni sekretar Zukić Amir i predsjednika Kadrovske komisije SDA BiH Selman Salko tri puta kandidiraju za tu poziciju.

Sindikat Tvornice građevinske stolarije je na vrijeme obavještavao nadležne pravosudne i policijske organe o kriminalnim dešavanjima u DI „JANJ“ ali oni nisu ništa poduzimali i odbijali su provoditi istragu po ovom pitanju što je svakako hrabrilo SDA kadrove da još besomučnije atakuju na donjovakufsku sirotinju. Nakon niza prijava policiji koja ništa nije poduzimama iz samo njima znanih razloga sindikat Tvornice građevinske stolarije 2013. godine podnosi krivičnu prijavu protiv Hajić Vildana, tadašnjeg direktora TGS-a koju tužiteljica Vilić Rusmera odbacuje „zbog nedostatka dokaza“. Iz teksta navedene prijave možete vidjeti hronologiju dešavanja pljačke u DI „JAN“ Donji Vakuf i shvatiti ko su stvarni krivci za to.

Opće je poznato da apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom SBK ima Selman Salko pa se sam po sebi nameće zaključak zbog čega je Tužilaštvo SBK obustavilo istragu iako su pokradeni milioni KM iz DI „JANJ“ D.Vakuf a što se vidi iz inventurnih listi. Vjerovatno, zbog toga tužiteljica Vilić obustavlja istragu protiv Hajić Vildana.

Dakle za tužiteljicu Vilić niko nije kriv za preko 5 miliona duga državi napravljenog samo u dva dijela DI „JANJ“ pa se s pravom pitamo čije interese brani ova pretplaćena „zaštitnica“ države i njenih interesa a za cijelo Tužilaštvo SBK niko nije kriv za preko 100 miliona dugova državi od samo nekoliko izdvojenih privrednih subjekata iz SBK na našoj slici.

Samo na ovom slučaju, dobijamo odgovor na pitanje ZAŠTO TUŽILAŠTVO SBK DO SADA NIJE PROCESUIRALO NITI JEDAN SLUČAJ IZ OBLASTI PRIVREDNOG KRIMINALA I PROSLIJEDILO GA SUDU U TRAVNIKU a svi dobro znamo da je privreda SBK uništena skoro u potpunosti i da su opljačkane stotine miliona KM.
Iz teksta krivične prijave možete pročitati da se skoro sva imovina DI „JANJ“ D.Vakuf nalazila na inventurnim listama za 2005. godinu što znači da se bivši načelnik Terzić Kemal ne može dovoditi u vezu sa ovom pljačkom. Njega je u augustu 2002.godine smijenio s te funkcije Visoki predstavnik a sva pljačka dešavala se mnogo godina nakon njegovog odlaska.

Ako bi se za nešto po pitanju DI „JANJ“ bivši načelnik Terzić smatrati krivim onda je to način privatizacije DI „JANJ“ D.Vakuf. Po nama je kriv što je dozvolio da se tadašnji članovi Upravnih odbora odluče za model privatizacije javnim upisom dionica umjesto na način kako je to urađeno sa Rudnicima gipsa i Tvornicom gipsa koje i danas uspješno posluju mada i u njima ima dešavanja koja nisu zakonita.
Ovo su članovi upravnih odbora koji se, uz Zukića, Mlaću, Hajića i Sušića mogu smatrati najvećim krivcima za pljačku tog drvnog kombinata. Pogrešan način privatizacije omogućio je mešetarima poput Mlaće i Zukića da se bez 1KM keš novca dočepaju velikih privrednih giganata i opljačkaju ih.

Najveći zamah pljačka je doživjela od 2007. do 2012. godine, dakle u vrijeme mandata aktualnog načelnika Sušić Huse. Sve druge priče o ovoj temi su laži i dezinformacije koje plasira aktualni načelnik.
To se vidi i iz sljedeće presude koja pokazuje da je isključivi krivac za gubitak preko 70 dunuma zemlje koju je koristila pilana aktuelni načelnik Sušić koji nije na vrijeme poduzeo sve zakonom propisane mjere i zaštitio interes općine. Kasnije je tužbom pokušao oprati obraz i vratiti izgubljenu zemlju ali je doživio debakl na sudu i potrošio cca 16.000KM za angažovanje advokata kojeg po zakonu nije smio angažovati je općinu na sudu isključivo zastupa javni pravobranilac.

Veliku materijalnu korist svakako je imao generalni tajnik SDA za koga radnici tvrde da je odvukao ogromnu količinu stolarije i razne drvene građe koja mu je još i besplatno ugrađivana na njegovoj trećoj vili u Visokom a koja nikada nije plaćena izuzev samo jednog iznosa od 14.000KM. Ovakva konstatacija stoji u krivičnoj prijavi sindikata i mi, za razliku od tužilaštva SBK, vjerujemo da je istinita.

Vjerovatno je to bio razlog što je u Bugojnu 2010. godine bilo uvedeno Povjereništvo po mjeri Zukić Amira i Selman Salke a koje je Hajić Vildana predložilo za SDA kandidata za načelnika pokušavajući tako svoje pljačkaške pohode prebaciti na Općinu Bugojno. Naravno da pomenuta SDA ekipa nije bila zadovoljna otimačinom MLINPEK doo već su željeli i ostale privredne subjekte kao i cijelu općinu staviti pod svoju kontrolu kao u vrijeme strahovlade dajđa Mlaće. Sreća pa su Bugojanci prozreli njihovu namjeru i sestrić Vildan doživio je pravi izborni debakl a cijela ekipa posramljena.

Nakon ovakvog ponašanja Selmana i Zukića ostavke u SDA dao je veliki broj do tada SDA odanih kadrova koji nisu htjeli biti dio tog propalog projekta. Oni su formirali Listu za Bugojno i postali izborni pobjednici a Selman i Zukić su uvođenjem novog povjereništva SDA u Bugojnu sa Mahmutbegović Melikom na čelu sakrili svoju odgovornost za drugi po redu debakl SDA u Bugojnu. Vrlo brzo iza toga Mahmutbegović je od tog SDA dvojca nagrađena funkcijom potpredsjednice Federacije BiH. Naši izvori iz Bugojna tvrde da se ona u početku opirala ali su je ucjenili istragom o, navodnom, kreditu Vlade Kantona Sarajevo od 2 miliona koji nikada nije vraćen niti potrošen za izgradnu novog dijela bolnice.

Tačnost ovag dijela priče naših izvora istražujemo i o saznanjima ćemo obavijestiti javnost. Drugi razlog je navodni dug Bolnice i Doma zdravlja Bugojno od preko 10 miliona a koji se odgovornom smatra dugogodišnja direktorica te ustanove, Mahmutbegović. Članovi Nadzornog odbora Doma zdravlja nikada nisu uspjeli dobiti niti jedan akt iz oblasti finansijskog poslovanja ove ustanove što svakako pokazuje da tu ima elemenata za istragu. Naši izvori tvrde da nije nevažna činjenica to što je pravnica te ustanove supruga tužioca Hadžiabdića a što nam dodatno pojašnjava ponašanje tužilaštva SBK prema tajkunima SDA koji rade i djeluju pod „dirigentskim palicama“ Zukića i Selmana.
Zato predlažemo predsjedniku Izetbegoviću neku ubuduće dobro istraži ponašanje većine svojih kadrova prije nego li ponovo izrekne sramnu izjavu da u SDA nema korupcije. Zato ga pozivamo neka provjeri ove naše navode i neka nam pojasni kako je njegova desna ruka Selman Salko mogao zaraditi 6,5 miliona novca za izgradnju minihidrocentrale sa mjesečnim primanjima od maksimalno 5.000KM za 15 godina uz 3 sina studenta. Neka nam to matematički pojasni i mi pristajemo da mu se javno izvinimo te i mi potvrdimo da zaista u SDA nema korupcije. Do tada ćemo ga i u narednim pričama o kriminalu njemu odanih kadrova nastojati demantovati i tako mu pomoći da progleda te tako shvati da oko sebe ima najviše poltrona, ulizica, lažova, tajkuna, karijerista i ranog drugog hamelja…

I na kraju, ne možemo a da ne spomenemo da naši izvori tvrde da jednu od najvažnijih uloga u ovoj i sličnim pljačkama privrednih giganata učestvuju sudovi preko stečajnih sudija i stečajnih upravnika. Po Zakon o stečaju sam stečaj ne znači potpuni kraj privrednog društva već u prvoj mjeri pokušaj njegovog spasa i oživljenja odnosno vraćanja na zdrave noge. Nažalost, u sudovima to ne shvataju tako i skoro je nepoznat slučaj na području SBK da se neka firma uspjela izvući nakon stečaja. Ovakvim ponašanjem stečajnih sudija i upravnika najveću cijenu su plaćali država kojoj su ostali dugovi po raznim osnovama i radnici koji su ostali bez skoro svih prava. Vrlo mali dio se uspjevao naplatiti putem prodaja imenove privrednih društava i on je u odnosu na ukupna dugovanja skoro zanemariv jer su prodajne cijene bivale znatno ispod realnih. Zanimljivo je da je u Tvornici građevinske stolarije i Tvornici furnira i panel ploča bio u isto vrijeme angažovan isti stečajni upravnik te su oba društva na kraju doživjela istu sudbinu.

Kako su se uprave DI „JANJ“ i stečajni upravnici ponašali prema malim dioničarima i predstavnicima radnika najbolje vidimo iz akta upućenog stečajnom sudiji na koji ni on nikada nije reagovao. Ovakvo njihovo ponašanje pokazuje da su svi imali unaprijed zacrtan cilj do kog su morali doći iz osobnih političkih i interesnih razloga.

Jedini ko je tim banditima mogao stati na put su policija i tužilaštvo no iz svega do sada napisanog vidljivo je da su i oni izabrali istu stranu. To će pogotovo biti vidljivo iz naših narednih priča na osnovu kojih će se javnost napokon uvjeriti da oni koje država najbolje plača najmanje štite njene interese, u Srednjobombaškom kantonu pogotovo.
Javnost će napokon shvatiti zašto u ovom kantonu nema veliki akcija policije i tužilaca, zašto nema niti jednog predmeta iz oblasti privrednog kriminala i zašto tužioci štite interese političkih stranaka i pojedinaca a ne interese države koja ih „masno“ plaća…


PISMA ČITALACA

Na naš e-mail javio se jedan od prozvanih aktera u tekstu o pljački DI”JANJ” D.Vakuf i dostavio dokaze da su neka prezimena u tekstu spomenuta bespotrebno! Naime, radi se o “dva Balihodžića i jednom Terziću”!

Jedan od Balihodžića u rukovodnom smislu nije odlučivao o bitnim stvarima vezanim za sudbinu Tvornicu građevinske stolarije a drugi je podnio ostavku na direktorsku poziciju još 2003.godine, dakle prije dolaska Mlaće i njegove SDA company u DI”JANJ” D.Vakuf! Osim toga bio je najžešći protivnik privatizacije tog drvnog giganta javnim upisom dionica!

Jedan od Terzića u Pilani također u smislu bitnih odluka nije imao nadležnosti pa se suvišnim čini i njegovo dovođenje u kontekst priče o pljački ovog nekada drvnog giganta u D,Vakufu!

Sve ove navode potvrdio je naš član Ajanović te se ovom prilikom želimo javno izviniti dvojici Balihodžića i Terziću zbog ovog grubog previda u izradi teksta!


Pratite nas i dalje, nećemo vas razočarati….

(uzbunjivaci.info)