JOŠ JEDAN PORAZ SELMAN SALKE

JOŠ JEDAN PORAZ SELMAN SALKE

 

Ovih dana u prostorijama Rudnika “Abid Lolić” u Biloj, Općina Travnik odvijala se prava mala drama. Naime, još uvijek moćni Selman Salko posjetio je izvršnog direktora rudnika Nuhanovića sebi odanog kadra i zatražio jednu uslugu od njega. Oni koji dobro poznaju Selmana znaju da to nije bila zamolba već naredba koju je Nuhanović morao izvršiti i tako odraditi brojne privilegije koje je uživao u vrijeme Selmanove strahovlade.

Dobio je zadatak da osobu A.M. prebaci iz jame na poziciju referenta za saobraćaj jer je isti u međuvremenu završio saobraćajni fakultet. Pitate se sigurno zašto je A.M. toliko važan Selman Salki. I mi smo se pitali i saznali da je otac A.M. prodao zemlju Selmanu na kojoj je on izgradio svoju MHE “Dolac” Rudnik ispod Zukića mosta. Uslov za tu prodaju nije bio novac već zapošljavanje sina u Rudnik na bilo koji posao a nakon završetka fakulteta na posao sa VSS spremom. Naravno, Selman je prihvatio taj uslov a kako je A.M. nedavno završio saobraćajni fakultet došlo je vrijeme realizacije datog obećanja. Kako je Selmanova politička moć u međuvremenu značajno oslabila ovo obećanje nije mogao odraditi direktno preko novog direktora Garača Abdulaha koji je još kadar SBB-a. Morao je Selman ići zaobilaznim putem preko kadrova SDA u Rudniku koje je zadužio i tako je ovaj prljavi zadatak dodijeljen izvršnom direktoru Nuhanoviću koji se odmah dao u akciju da ugodi svom šefu Selmanu.

Selmanovom prodavcu A.M. Nuhanović nudi poziciju referenta za saobraćaj u Rudniku iako je ista već popunjena. Obavlja je Š.S. sa SSS i brat je bivšeg predsjednika RVI Travnik koji je odan Selmanu tako da je mnoge začudio ovaj prijedlog. Posebno su bili iznenađeni dobri poznavaoci prilika u Rudniku jer je Š.S. godinama besplatno održavao privatni automobil Nuhanovića ali i mnogih drugih šefova u Rudniku. No, kad moćni Salko nešto naredi onda sve druge relacije postaju nebitne pa se tako i Š.S. našao na udaru bez ikakvog razloga i povoda. Šefu održavanja na Rudniku A.H. naređeno je da potpiše premještaj A.M. iz jame na poziciju referenta a Š.S. sa pozicije referenta na posao automehaničara u Rudniku. Ipak, Š.S. se nije dao zbuniti i krenuo je u akciju zaštite svojih prava. Kontaktirao je svog dobrog prijatelja premijera Lendo Tahira i SBB, stranku direktora Garače koji je tek tada saznao kakva mu se igranka odigrava iza leđa. Bio je bijesan i nije se uplašio moćnog Selmana već je munjevito reagovao i spriječio da Selman sprovede još jednu od svojih trgovina uticajem koju Tužilaštvo SBK ne želi da vidi.

Zato ih pozivamo još jednom da ispitaju kako i zbog čega su bez konkursa dobila posao sljedeća lica

  • Subašić S. iz Viteza u BH Telekomu (inače predsjednik UO Rudnika “Abid Lolić” Bila),
  • Mušanović E. (sadašnji zastupnik SDA u Skupštini SBK i tadašnji predsjednik Asocijacije mladih kantonalnog odbora SDA SBK),
  • Alić M.zamjenik direktora Bolnice Travnik i njegova supruga u Bolnici za plučne bolesti,
  • Karić N. u Poreznu upravu Travnik, inače supruga direktora SPARCASSE banke za ZE-DO i SBK kanton,
    i mnogi drugi koji su isključivo zaposleni trgovinom uticaja Selman Salke o čemu ćemo pisati u nekoj od naših narednih priča. Sad da se vratimo priči iz Rudinika i završimo je.

Po dobijanju informacije o novom kriminalu Selman Salke kontaktirali smo neke od aktera koji su nam potvrdili istinitost navoda našeg izvora iz Rudnika. Po dobijanju informacije o premještaju A.M. posumnjali smo da iza svega stoji A.H. šef održavanja zbog istog prezimena i rodbinskih veza no brzo smo saznali ko je pravi mozak ove tajne operacije u Rudniku. Šef održavanja je u početku odbio potpisati akte o ovim premještajima ali je morao popustiti pritiscima Nuhanovića zbog posljedica koje bi uslijedile.

Abdulah Garača

Tek kasnije je saznao da direktor Garača nije bio upoznat s tim dešavanjima. Naši izvori iz Rudnika tvrde da je Š.S.najviše pomoglo ahbabstvo s premijerom Lednom koji je srećom još uvijek u sukobu sa svojim bivšim šefom Selmanom pa je imao i lični motiv da mu sruši ovaj manevar. Na kraju se sve dobro završilo po Š.S. i Lendu a loše po A.M. i Selmana koji u “ratu” s Lendom niže poraz za porazom.

Pratimo i dalje razvoj situacije po ovom pitanju.