KAKO BH TELEKOM „BRINE“ O STUDENTIMA

KAKO BH TELEKOM „BRINE“ O STUDENTIMA

Često smo ovih dana u javnosti svjedoci raznih hvalospjeva koji dolaze iz najpoznatije firme za uhljebljenje SDA poslušnih kadrova, BH Telekoma. Hvalospjevi tipa kako pomažu siromašne, zatim sport i kulturu te stipendiraju studente odavno su prešle u dosadu iz razloga što su te pomoći simbolične u odnosu na ukupne prihode ove, kobiva, državne firme a ustvari SDA firme.
Poznata nam je činjenica da su u tu firmu zaposleni brojni SDA kadrovi poput Subašić S., Mušanović E., Poparić A., i da su sva ta zapošljavnja vršena bez obavezne zakonom propisane konkursne procedure ili su naknadno pokrivana istom. O ovom segmentu spremamo posebnu priču iz koje će se moći vidjeti da je ona najmanje državna a najviše SDA firma koja isključivo služi za nagrađivanje podobnih i poslušnih kadrova te stranke.

Danas u ovoj našoj priči želimo obraditi jednu drugu ružnu praksu prisutnu u radu ovog „državnog“ javnog preduzeća na koju nam je ukazao veliki broj studenata koji prate naš rad a koji su višegodišnji pretplatnici odnosno korisnici usluga BH Telekoma putem tzv.paketa STUDNET PLUS 1 i STUDENT PLUS 2.
Mnogi od nas znaju kakav je studentski život i šta znači biti student. Također, znamo da svaka studentska marka ima posebnu težinu i vrijednost pa tako i ona koju studenti plaćaju za usluge BH Telekoma. Rekli bi to je u redu i tako treba biti, neka svatko plati pružene usluge pa i sami studenti i neka svi imamo ista prava i obaveze.

Međutim, iz dokumenata koje smo dobili uvjerili smo se da u B H Telekomu to i nije baš tako. Ta, kako rekosmo, „državna“ javna firma nema isti odnos prema studentima, jednoj od najosjetljivijih dijelova našeg društva.

O čemu se, naime, radi.

Za BH Telekom postoje dvije vrste studenata:
oni kojima svake godine dodjeljuju stipendije bez obzira da li su njihovi pretplatnici i
oni koje kažnjavaju a njihovi su dugogodišnji pretplatnici.

Iz dostavljene nam dokumentacije izdvojili smo dva računa za mobitel a odnose se na plaćanje računu za paket proizvoda pod nazivom STUDENT PLUS 2. Jedan račun se odnosi na pretplatnika koji tu uslugu koristi skoro 3 godine a drugi 2 godine.

Ako paživo pogledate slike vidjećete da se na oba računa nalazi stavka ponovno uključenje isključenog broja i koja sa PDV iznosi 10 KM što je za jednog studenta ogroman iznos.
Svi dobro znamo s kakvim brigama i mukama se mnogi studenti bore, finansijskim pogotovo pa je razumljivo da im se jave problemi oko plaćanja računa, da preskoče platiti jedan mjesec, da zaborave na zadnji datum plaćanja itd. te bi se stoga prema toj osjetljivoj populaciji MORALO imati više razumijevanja pogotovo ako se radi o preskočenom računu.

Nažalost, u ovoj SDA firmi to nije tako. Ma koliko molili, slali zahtjeve, tražili razumijevanje bar u situacijama kad platite novi a preskočite stari račun ne možete proći nekažnjeno ili nediskriminirano što je svakako najbolji izraz za ovakve situacije.
Jer kako drugačije shvatiti i prihvatiti činjenicu da jednoj grupi studenata (uglavnom babinih sinova i kćeri) dodijeljujete stipendije bez obzira da li su pretplatnici a drugu grupu svojih pretplatnika kažnjavate na ovakav način.

Nije li 10KM troška za ponovno uključenje jednog studenta pretplatnika krajnje nehumano, da ne kažemo bezobrazno?

Nije li diskriminirajuće imati ovakav odnos prema istoj populaciji i nije li bezdušno naplatiti 10KM za ponovno uključenje paketa za koji mjesečna pretplata iznosi 23,40KM?

Naši izvori tvrde da su znali zbog ovog nehumanog troška biti gladni nekoliko dana da bi nekako amortizovali njegove posljedice.

Navikli smo mi od SDA kadrova i institucija na mnoge vidove diskriminacije, nepravde, nehumanosti ali ovo je i za njih previše.

Zbog velikog broja onih koji su nam dostavili informaciju o ovoj ružnoj praksi BH Telekoma odlučili smo je objaviti i javno na nju ukazati te na taj način pokušati uticati da se ona izmjeni.

Nadamo se da će ovaj apel uroditi plodom i da ćemo objavom ovog sramnog čina postići efekat, odnosno ostvariti planirani cilj.