KO JE, KAKO I ZAŠTO PRIGRABIO ALIJINO NASLJEĐE?! Latić: On nikada nije...

KO JE, KAKO I ZAŠTO PRIGRABIO ALIJINO NASLJEĐE?! Latić: On nikada nije dobio priliku da realizira viziju države i društva u vlastitoj zemlji kako ih je on zamišljao!

Danas bismo mogli mirne duše reći da je velikosrpski, a kasnije i Tuđmanov nacionalistički pokret, napao Bosnu radi toga kako se u njoj ne bi ostvarila humana Alijina vizija države i društva

Kada danas, trinaest godina poslije, govorimo o rahm. Aliji, moramo konstatirati sljedeće:

1) On nikada nije dobio priliku da realizira viziju države i društva u vlastitoj zemlji kako ih je on zamišljao i, na neki način, elaborirao u svojim spisima Islamska deklaracija, Problemi islamskog preporoda i Islam između Istoka i Zapada.

Naglasimo, najprije, da su prokomunistička, a kasnije – i sve do danas – pročetnička i proustaška inteligencija,  oba ta njegova spisa napali iz svih oružja iskasapivši njihove smislove i ciljeve. Alija je zagovarao građansku i sekularnu državu BiH u kojoj će svi ljudi i narodi, vjere, tradicije i kulture, biti slobodni. Na koncu, sve te svoje vizije on je demonstrirao u svojoj kasnijoj politici, svojim državničkim govorima, itd. Žalosno je što se on sam, uslijed nesmiljene kampanje protiv njegovih knjiga, laži i objeda na njega, Bošnjake, Armiju RBiH,  njegove saradnike, na neki način odricao svojih knjiga, posebno Islamske deklaracije, tog jednog antimakijavelističkog političkog manifesta koji vjeru i vjerske vrijednosti unosi u politički život i političko mišljenje.

Danas bismo mogli mirne duše reći da je velikosrpski, a kasnije i Tuđmanov nacionalistički pokret, napao Bosnu radi toga kako se u njoj ne bi ostvarila humana Alijina vizija države i društva.

2) Danas se urgentnim postavlja pitanje Alijinog naslijeđa. Šta se to dogodilo s ovim misliocem i državnikom nakon Daytona? Odgovore na to pitanje mogu dati samo njegovi živi nasljednici, Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović, njegov sin. Jedan od njegovih nasljednika, svjedok najvećih Alijinih odluka, posebno u vezi sa Washingtonskim i Daytonskim sporazumom, Muhammed Šaćirbegović, i pored svoje volje, ne može doći u Bosnu i svjedočiti o ovim sporazumima kao i o nekim ostalim Alijinim potezima, dok prvospomenuta dvojica šute – svaki iz svojih razloga.

I dok se Haris Silajdžić tajanstveno povukao iz političkog života, rahm. Alijin sin danas drži sve konce bošnjačkog političkog odlučivanja u svojim apsolutističkim rukama i krije od javnosti odgovor na pitanje: Ko je, kako i zašto prigrabio Alijino političko naslijeđe, ko je srušio bošnjački politički pokret za slobodu, ko je cementirao Republiku Srpsku do neslućenih visina i ko je, u ime rahm. Alije, Bošnjake doveo na najniže grane njihova postojanja, u novi strah da se nad njima ne počini genocid?

Naša istraživanja govore, da je Alija bio primoran  da obezglavi SDA (čitaj: bošnjački pokret za slobodu) i da je njegova konstatacija da je to učinio pod prijetnjom „jedne zapadne sile“ – ne stoji. On je to učinio pod nečijom drugom „prijetnjom“, bolje reći ucjenom. Nagradno je pitanje ko je to njega za njegova života uzeo pod svoju kontrolu i razbio bošnjački pokret za slobodu i Bošnjake doveo u današnje stanje.

Pa ako se javnost još pita ko je to učinio, na jedno pitanje imamo sasvim jasan odgovor. Naime, pitanje glasi: Ko je od SDA, kao nacionalnog pokreta za slobodu, napravio „građansku“ stranku u kojoj će se „pomiriti komunisti i (tradicionalni) muslimani.“ Odgovor je: To su bili Hilmo Neimarlija i Mufid Memija, dva politologa iz Titina šinjela. Prvi je došao u Islamsku zajednicu i SDA sa Fakulteta političkih nauka, a drugi je sletio u SDA iz nekog nesvrstanog jata. A njihova „građanska“ opcija jasna je samo u jednom: udaljiti revnosne  vjernike iz politike (da bi se oni i Alijin sin sa svojom oficirušom mogli u njoj baškariti), da bi osujetili lustraciju i sakrili dosjee komunističkih saradnika i da se ne bi gonili kriminalci iz vlastitih redova.

Podupirući „građansku“ opciju u SDA dok su jačale i danas jačaju srpske i hrvatske nacionalističke snage, tzv. međunarodna zajednica je izdala Bošnjake, koji se danas ponovo stide i svoje vjere, i svoga jezika, i svoga Bošnjaštva, pa čak i Alije kao svoga dojučerašnjeg lidera.

Izvor:  thebosniatimes.ba/