Kome je Salko Selman davao milionske kredite

Kome je Salko Selman davao milionske kredite

Iz Finansijske policije FBiH potvrdili su za “Avaz“ da od utorka, 13. marta, obavljaju kontrolu poslovanja Razvojne banke Federacije. Ovim su potvrđeni navodi „Avaza“ koje smo o pokretanju istrage u Razvojnoj banci objavili u jučerašnjem izdanju našeg lista.

Zapetljano klupko

– S obzirom na vrstu i obim kontrole te period koji je obuhvaćen kontrolom, nismo u mogućnosti dati precizne odgovore na pitanja koja ste nam postavili. Finansijska policija do okončanja kontrole poslovanja Razvojne banke FBiH neće obavještavati javnost o toku i rezultatima kontrole – naveli su u odgovoru.

Kako saznajemo, u istragu je uključena i Agencija za bankarstvo FBiH, čija je nadležnost nadzor nad poslovanjem Razvojne banke.

S obzirom na niz nepravilnosti evidentiranih u toj banci otkako je nad njom potpuno kontrolu preuzela SDA, zasigurno će nadležne institucije imati mnogo posla dok ne raspetljaju klupko zapetljavano u Razvojnoj banci posljednjih godina.

Za sada su, saznajemo, glavna meta istražitelja sve odluke donošene otkako je na čelo te banke zasjeo Salko Selman, kadar SDA, koji je, s još tri člana te stranke u Nadzornom odboru, na sve načine spriječio imenovanje troje izvršnih direktora te imenovanje nedostajućeg, sedmog člana u Nadzornom odboru, koji trenutno čine po tri člana iz SDA i HDZ-a.

Opći akti

Istraga bi trebala rasvijetliti i sve okolnosti pod kojima su posljednjih godina u Razvojnoj banci donošeni opći akti. Zakonom je, naime, utvrđeno da opće akte o sistematizaciji rada i sistem poslova i radnih zadaća, kao i druga pitanja značajna za rad ove banke, donosi Nadzorni odbor na prijedlog Uprave.

No, te akte donosio je sam Selman, krojeći ih po svom ukusu i ukusu SDA te će sve ono što se našlo u tim dokumentima biti predmet istrage, jer takvi akti nisu predloženi u skladu sa zakonom.

Kao što smo pisali, upitni su krediti koje je dodjeljivao Selman, a što je ustvari trebao raditi Kreditni odbor od sedam članova, koji su po dužnosti članovi Uprave, a imenuje ih i razrješava Nadzorni odbor na prijedlog Uprave, iz reda izvršnih direktora.

Tajno poslovanje

Zbog netransparentnog i tajnog poslovanja Razvojne banke koje je sakriveno i od Skupštine banke i Parlamenta FBiH, za sada se ne zna ni kolika je dobit ili koliki su gubici banke. U slučaju gubitaka, koji su, kako tvrde naši izvori, evidentni u prethodnom periodu oni se pokrivaju na teret kapitala banke. No, kakvo je i koliko je ozbiljno stanje u Razvojnoj banci, očigledno će se znati tek po okončanju istrage.

Pod šapom SDA

Odluke u Razvojnoj banci donose se natpolovičnom većinom članova Uprave, koju čine predsjednik, potpredsjednik i tri izvršna direktora. A na čelu Razvojne banka danas su samo Selman i jedan potpredsjednik Uprave, jer je troma v. d. izvršnih direktora istekao mandat, a nije ispoštovana zakonska obaveza o njihovom imenovanju, nego su otpušteni. To odgovara jedino Selmanu i SDA, jer kontroliraju sve tokove novca.