KRIMINAL U SLUŽBI ZA ZAPOŠLJAVANJE SBK

KRIMINAL U SLUŽBI ZA ZAPOŠLJAVANJE SBK

Lendo,Loncar,Selman

Gledajući ovih dana događaje u Unskosanskom kantonu, kao i hapšenja kadrova SDA zbog uzimanja novca za nezakonita zapošljavanja odlučili smo obraditi sličnu temu iz Srednjobosanskog kantona zbog njene aktuelnosti. Dakle, odlučili smo objaviti saznanja o sličnim nezakonitostima u Službi za zapošljavanje SBK Travnik. Do određenih podataka i saznanja došli smo putem dokumenata koje smo dobili anonimno a drugi dio podatka smo dobili razgovorom sa nekoliko djelatnika ove službe i članova Upravnog vijeća.
Odmah nakon naše najave da istražujemo kriminal u ovoj službi javio nam se veći broj anonimnih ali i poznatih izvora informacija. Svi su oni imali istu želju a to je da se napokon raskrinka kriminal u ovoj kantonalnoj upravnoj instituciji.
Na taj način dobili smo ogromnu količinu materijala i informacija o sramnim radnjam koje provodi direktor Službe Lončar Željko, inaće kadar SDA, zajedno sa ostalim SDA kadrovima.
Ko je, ustvari, Lončar Željko?
Prema našim izvorima informacija on je jedan od rijetkih kadrova SDA-neBošnjak, kojeg mnogi smatraju insajderom Selman Salke u postojećoj strukturi „reformisane“ SDA Travnik i SDA Srednjobosanskog kantona. Dobri poznavaoci političkih prilika u SBK znaju da je upravo Selman lansirao Lončara u političke visine iz potpune anonimnosti. Prvo ga je na nezakonit način ustoličio za ministra zdravstva SBK a onda za direktora Službe za zapošljavanje SBK.
Naši izvori tvrde da su dva razloga za to:

 • Selman je Lončara godinama spominjao kao „svog čovjeka u OSCE“ preko koga je imao sve važne informacije o ponašanju međunarodnih zvaničnika,
 • Otac Lončar Željka je još prije rata dobrano zadužio Selman Salku spasivši ga sigurne robije zbog samovolje i malverzacija u Rudniku Abid Lolić Bila. To nam je svojevremeno potvrdio i jedan ugledni travničanin koji je uz Lončarevog oca bio zadužen za taj slučaj.

Zbog ovih informacija nismo bili iznenađeni naglim napredovanjem Lončara mlađeg, istaknutog kadra SDA Travnik. Istina, očekivali smo da će političkim padom Selmana i pobjedom Lendo Tahira u utrci za predsjednika SDA Travnik doći do smjene i ovog Selmanu odanog kadra ali se to ipak nije desilo. Nije nam jasno zbog čega je Lendo bukvalno pomeo sve Kadrove Selmana a ponovo, prije nekoliko dana, dodijelio još jedan mandat Lončaru i pored činjenice da se smatra jednim od najodanijih Selmanovih igrača u SDA Travnik.

Nije to jasno ni našim izvorima informacija pogotovo iz razloga što se Lončar redovito viđa sa Selmanom u Zenici i Sarajevu i vjerovatno ga redovno izvještava o stanju u Travniku i SBK. Lončar Željko i Ramić Avdo su jedina dva Selmanu odana kadra koje Lendo nije pomeo sa travničke političke scene. Ramić Avdu, nelegalnog sekretara SDA Travnik (jer nije član IO) Lendo je, prema tvrdnji naših izvora morao ostaviti na toj poziciji jer ga je navodno Ramić ucijenio ratnim informacijama o Lendinom „herojstvu“. Naime, ovih dana je po Travniku dijeljena krivična prijava za koju sumnjaju da potiće iz Ramićeve ratne arhive u kojoj se nalazi ime Lendo Tahira i jos nekih istaknutih SDA kadrova podnesena zbog izbjegavanja mobilizacije i navodnih ratnih zločina koja je izazvala haos u strukturi SDA.

Ramić je u ratu bio u komandi rezervne policije koja je mnogo puta privodila Lendu i ostale SDA kadrove o čemu, navodno, posjeduje obimnu dokumentacije pa naši izvori smatraju da je Lendo ostavljanjem Ramića na funkciji sekretara ustvari kupio njegovu šutnju o Lendinim ratnim nedjelima ali i o načinu na koji je postao RVI te kasnije i povlašteni vojni penzioner. Lončar je također bio u toj strukturi zajedno sa Ramićem pa je to, navodno, tajna njihovog ostanka u Lendinoj pobjedničkoj strukturi. Osim toga, Ramić i Lončar imaju dosta informacija i u Lendinom uspješnom „privrednom“ projektu zvanom Gazije pa je valjda i to još jedan veliki razlog ove neobične ljubavi.

O kakvom se nemoralnom liku radi najbolje potvrđuju sljedeće činjenice:

 • Lončar Željko je 10.5.2011.godine imenovan ministrom zdravstva u Vladi SBK i to je trajalo do 26.7.2011.godine, dakle nešto više od 2 mjeseca. Ta Vlada SBK proglašena je nezakonitom a sjednica Skupštine SBK na kojoj je izabrana tretira se KAO DA NIJE NITI ODRŽANA a to znači da su sva primanja i odluke te Vlade bili nezakoniti. Nakon smjene te nelegalne Vlade potvrđena je Vlada u tehničkom mandatu od dotadašnjih ministara da bi tek 3.11.2011. godine bila imenovana zakonita Vlada SBK. Dakle, ministri iz nelegalne Vlade umjesto da vrate novac koji su primali više od 2 mjeseca nelegalnog mandata oni nastavljaju i dalje primati plate i sva druga prava sve do 3.11.2011.godine odnosno do imenovanja legalne Vlade.

 • Ali tu se priča o nemoralu Lončar Željka ne završava jer on umjesto povrata nelegalno dobijenog novca on podnosi zahtjev za ostvarivanje prava na tzv. „bijeli hljeb“ ili, u njegovom slučaju „bijeli kruh“ te tako inkasira u vlastiti džep novih 13.000KM nezakonitih sredstava.

 • Opet se ni tu priča ne završava već Lončar kreće u novu ofanzivu jačanja svoje pozicije te tako u borbi za novi direktorski mandat provodi razne aktivnosti za koje naši izvori tvrde sa su nezakonite. Naravno, ta činjenica njemu ne smeta jer zna da su SDA i njeni kadrovi u Srednjobombaškom kantonu iznad zakona. Lončar Željko i kao bivši djelatnik OSCE-a zna da današnji tužioci SBK nikada neće procesuirati slučajeve ovakvog kriminala.

U nastavku ćemo nabrojati primjere za koje nasi izvori tvrde da su izvori kriminala u Službi za zapošljavanje SBK od dolaska Lončara na njeno čelo:

 • Da je to u ovoj službi u posljednjih pet-šest godina, tako da se u zadnjih 7 prijema, umjesto prioriteta ove službe (nezaposlenih osoba) prima se 6 osoba iz radnog odnosa, od čega su dvije osobe primljene protuzakonito. Jedna je imenovana čak i za voditelja/šefa ispostave/biro iako uz prijavu nije priložila temeljna dokumenta navedena u natječaju i kao takva prijava je trebala biti odbačena. Druga se niz godina nezakonito držala na radu bez natječaja na određeno vrijeme, gdje je direktor sklapao ugovor sa istom osobom mimo odobrenja Upravnog vijeća vežući joj staž i na taj način omogućio da putem suda ostvari pravo na rad na neodređeno vrijeme. Iako je na vrijeme znalo za sve ovo Upravno vijeće uz suglasnost Vlade ponovno imenuje istog direktora. Zašto i i ne bi kad i samo Upravno vijeće već dvije godine djeluje protivpravno zbog isteka mandata, a već gotovo godinu dana sa promijenjenim brojem članova u statutu pet, ono djeluje sa sedam, članova i tako troši nezakonito novac poreskih obveznika. To isto Upravno vijeće nastavljajući rad i ovoj godini u prepunom sastavu (7 članova) po statutu (5 članova), donosi protupravne odluke o produženju ugovora o radu za 90 dana, kao i o prijemu jednog djelatnika u Jajcu zbog kojeg je u međuvremenu mijenjan i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji bez mišljenja Vijeća uposlenika. Naravno, za takav rad direktor je obilato nagrađen, priča se da je za takvo uposlenje potrebno od 5 – 8 tisuća eura, tako da direktor tijekom zadnje dvije godine sa uspjehom oprema kuću na Vlašiću i kupuje stan u Sarajevu. Ni članovi Upravnog vijeća nisu prošli bez bogatih nagrada za sjednice koje se održavaju u radno vrijeme pored redovite plaće primaju i naknadu od 300-350 KM.
 • Iako su naštimanim pozivima određeni nosioci javnih nabavki i s njima sklopljeni ugovori, ipak se opravke motornih vozila i mobitela obavljaju kod drugih izvršioca.
 • Dalje, prema nasim saznanjima, iako je od 03.05.2016. godine imenovan kao vršitelj dužnosti, direktor nastavlja sa lažnim predstavljanjem i zlouptrebom pečata sklapajući niz štetnih ugovora po Službu za zapošljavanje te donošenjem nizom drugih štetnih odluka i rješenja. I nakon donošenja izmjena i dopuna Statuta, također, nastavlja sa prekoračenjem ovlasti i zloupotrebnom pečata.
 • Naši izvori tvrde da je o svemu ovome upoznato i Tužilaštvu u Travniku, ali da ne poduzimaju ništa a što je opet stalna praksa u (ne)radu ovog Tužilastva. Tužilastvo je upoznato i sa brojnim primjerima korupcije u Javnim nabavkama ove Službe gdje su tenderi podijeljeni tako da se ide na tendere po pozivu a poziv se šalje samo određenim poduzećima i oni prolaze redovno na tako namještenim tenderima. Naši izvori tvrde da je naknada 10 % od ukupnog iznosa po tenderu. Iako tvrde da ovo Povjerenstvo nije korumpirano, barem većina njegovih članova ipak im je čudno da za svoj rad u povjerenstvu za vrijeme radnog vremena primaju naknade u velikim iznosima na godišnjem nivou od 800 do 1500 KM iako to nije u skladu sa važećim aktima i propisima.
 • U optužbama na račun direktora Lončar Željka naši izvori idu i korak dalje i tvrde da se bavi i prikrivanjem kaznenog dijela, gdje iako je upoznat sa kaznenim djelom zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlasti jedne od šefica ispostava, ne poduzima nikakve mjere. Pomenuta je šefica svojoj kćeri izdala lažnu ispravu, tako da se vođenje na evidenciji preklapa sa njenim redovitim školovanje u jednom dijelu, a u drugom dijelu volontiranjem (iako je prekoračen bonus od 30 % primanja u odnosu na prosječna primanja u BiH). Ovih dana je u tijeku prijem dva djelatnika koji ne ispunjavaju uvjete natječaja u Jajcu i Bugojnu, ne posjeduju propisan dokaz o poznavanju rada na računalu (uvjerenje izdato od vjerskih zajednica). Jedna od tih osoba je zet od šefice ispostave koja je primljena na nezakonit način, čime se ostvaruje i nepotizam u okviru Službe. Od četiri djelatnika u tom birou dva su u bliskom srodstvu. Imena i akteri poznati redakciji portala. Objava njihovih imena ide nakon što ostvarimo kontakte s njima i čujemo njihove stavove.
 • Prema informacijama našeg izvora iz Službe za zapošljavanje SBK sprema se kupnja jednog stana koji je tik uz poslovni prostor Zajedničke službe po astronomskoj cijeni i to bez provođenja odgovarajućih postupka i mimo Plana nabavki koji je kao sastavni dio Financijskog plana usvojio parlament ovog Kantona.
 • Tim financijskim planom nije planirano ni izdvajanje za prijem novih radnika a ono se odvija. Uz suglasnost Upravnog vijeća , koje još nije usklađeno sa Odlukom o osnutku i Statutom nastavlja se prijem nepotrebnih djelatnika na određeno vrijeme do 90 dana, iako se Zakonom i Pravilnikomo radu to izrazito ne traži.

Prijemom ovih informacija o SDA kadru Lončaru uopće nismo iznenađeni jer smo njegovo ime pronašli u još jednoj kriminalnoj priči režisera Selman Salke zvanoj KRIMINAL U MEDIUM OSIGURANJU. Naime, Lončar je skoro dvije godine bio direktor tog osiguranja za koje naši izvori tvrde da je isključivo služilo za pranje novca dobijenog na nezakonit način od dokapitalizacije Privredne banke i njeno pretvaranje u Travničku banku kao i njene kasnije prodaje Central profit banci. Kao glavni mozgovi ove operacije spominju se Selman Salko i Ćelam Hasan tadašnji direktor Travničke banke i isto vrijeme predsjednik Nadzornog odbora Medium osiguranja. Koliko je povjerenje kod Selmana još tada uživao Lončar pokazuje i ova činjenica da je upravo njemu još prije 17 godina povjerena direktorska dužnost u ovom veoma važnom projektu.

Jedna nemoralna a vjerovatno i nezakonita praksa koju je Lončar zatekao u Službi, odnosno nije njen autor je ona o dodjeli novca zaposlenicima poslušnicima za neka njihova navodna školovanja i osposobljavanja. Iako je većina njih imala završene potrebne škole za obavljanje poslova i zadataka na koje su raspoređeni to ih nije spriječilo da uzimaju ogroman novac za svoja doškolovavanja i „stručna osposobljavanja“. Ova praksa prisutna je još od davne 2004.godine i traje do danas. Iz tabele koju objavljujemo jasno se vidi da je za te namjene zaposlenicima u kantonalnoj službi i općinskim službama u periodu od 2004-2011. godine isplaćeno 108.367KM novca uzetog od onih kojima je najpotrebniji, od nezaposlenih osoba. Na spisku se nalaze zamjenici ravnatelja, voditelji ispostava, članovi Upravnog vijeća pa čak i kuriri-higijeničari. Podatke za period od 2011. godine do danas objavićemo naknadno. Dakle, za sve se ima novca osim za one zbog kojih je Služba formirana. Njihov novac se očito koristi isključivo za bogaćenje povlaštenih pojedinaca odanih SDA-HDZ koaliciji. Imena sretnih dobitnika možete vidjete iz sljedeće tabele. Na spisku se na rednom broju 31 nalazi i šefica Službe Travnik za koju naši izvori tvrde da nikada nitko nije vidio njenu orginalnu diplomu i ona se, navodno ne nalazi u njenom dosijeu. Ona je, naime sestra vrlo uticajnog nekad SBB a danas SDA kadra Hadžiabdić Amela kojeg pratimo kroz priču o sudbini Borac konfekcije a koja će uskoro biti objavljena na našem portalu. Biće riječi i o dvije firme koje brat i sestra Hadžiabdić imaju u Travniku i Sarajevu te o jednoj firmi koju su nedavno likvidirali.(

Na sljedećoj slici možete vidjeti ko su članovi upravnog vijeća koji podržavaju ovakve nezakonitosti a neke od njih možete pronaći na spisku sretnih dobitnika sredstava za dodatno školovanje i osposobljavanje.

U narednom nastavku objavićemo nova saznanja koja smo prikupili po pitanju ove teme kao npr.
Ko su članovi Povjerenstva koji su na nezakonit način podržali imenovanje šefice ispostave Bugojno, njene kćerke i zeta i zašto su to morali uraditi?
Kako je i na koji način na rad u Službi primljena supruga sudije Općinskog suda u Travniku, čijom intervencijom te kako spomenuti supružnici na „zakonit način progone neposlušne“?
Koje sve primao novac za doškolovavanje i dodatna stručna osposobljavanja od 2011.godine?
Gdje je Lončar popravljao službeno vozilo koje je slupao koristeći ga u privatne svrhe?
Kome su plaćani računi po ugovorima o cesiji koje nije usvojilo Upracno vijeće itd.

Pratite nas rad i dalje….