Krivični zakon BiH o izbornim krađama

Krivični zakon BiH o izbornim krađama

U ovoj temi obrađujemo crnu ili tamnu stranu skoro svih izbora u BiH.

Objavljujemo članove Krivičnog zakona BiH (od 150. do 155.) koji govore o temu zvanoj  REDOVNA KRAĐA IZBORA OD STRANE VLADAJUĆIH STRANAKA..

Odgovorno tvrdimo da je SDA samo na posljednjim izborima brojnim primjerima kršenja spomenutih članova Krivičnog zakona ukrala ogroman broj glasova koji joj je, uz broj glasova onih koji MORAJU glasati za ovu stranku, ponovo donio pobjedu…..

Dakle, dobro izvježbani metod ponovo se pokazao djelotvornim.

Nažalost, ovo nije nova tema i nešto što se prvi put dešava već ustaljena praksa vladajućih stranaka putem koje oni uvijek ukradu dovoljan broj glasova kako bi se održali na vlasti i ostali faktor bez kog je vlast nemoguće formirati odnosno nemoguće implementirati izborne rezultate.

Poznata je činjenica da vladajuće stranke (SDA, HDZ, SNSD i dr.) samim raspisivanjem izbora imaju 10-15% sigurnih birača koji moraju izaći na izbore i glasati za njih. Dovoljno je da još ukradu raznim malverzacijama još 5-10% glasova i postali su faktor kojeg je nemoguće izbaciti iz vlasti.

Brojni su primjeri malverzacija putem kojih spomenute stranke kradu glasove a navešćemo samo neke od njih:

  1. Aktivisti SDA, HDZ-a, SNSD-a i dr.  na terenu vrše prijevoz glasača uz obavezu njihovog vraćanja ako glasaju za SDA. Oni koji su tvrdokorni i kolebljivi se kupe tokom vožnje za 10, 20 ili 50 KM i obično svi pristanu.
  1. Jedan broj aktivista spomentih stranaka dežura u njihovim prostorijama i poziva one glasače koji nisu glasali da izađu glasati za njih. Nisu rijetke ni prijetnje, ucjene i zastrašivanja kako bi se nedisciplinovani glasači natjerali da za njih glasaju. Podatke o tome ko još nije glasao šalju im posmatrači i članovi biračkih odbora koje uglavnom čine direktori javnih ustanova, preduzeća, državni službenici i namještenici, zaposlenici javnog sektora, aktivisti kojima su zaposlili djecu, unuke itd. zato što to moraju raditi jer bi, inače, izgubili te privilegije!
  1. Veliki broj aktivista vladajućih stranaka i kandidata s njihovih izbornih listi bezbroj puta ulaze i pomažu ogromnom broju građana iako Izborni zakon BiH dozvoljava pomoć samo jednom biraču. Zbog slabe obučenosti i neiskustva članova biračkih odbora i posmatrača to im uglavnom uspijeva i oni na ovaj način obezbjede svojim strankama veliki broj glasova glasajući kako oni žele a ne onako kako im birač kaže.
  1. Članovi biračkih odbora vladajućih stranaka na biračkim odborima gdje nema posmatrača i članova drugih stranaka dogovore popunjavanje praznih nevažećih listića za njihove stranke kao i dodavanje glasova kandidatima koji su im obećali bogate nagrade za određen broj glasova. Od glasova koji su pripali konkurentskim strankama prave nevažeće listiće te se otuda pojavljuje svake godine sve veći broj nevažećih listića.
  1. Postoje još brojni drugi primjeri kao što su glasanje za mrtve i za one za koje se zna da sigurno neće doći na glasanje i potpisivanje njihovog imena i prezimena od strane članova biračkih odbora, zatim krađa glasova na način da članovi biračkih odbora ulaze za paravan i glasaju umjesto birača itd.

Zbog svega gore navedenog objavljujemo komentar Krivičnog zakona BiH, tačnije onih članova koji govore o izbornim krađama i prevarama i pozivamo sve aktiviste i posmatrača stranaka koje nisu u vlasti i građane koji su objektivni i pošteni ukoliko su primjetili neke od ovih lopovluka da obavezno takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj stanici ili nadležnom tužilaštvu!

SAMO TAKO SE MOŽE STATI U KRAJ SVE VEĆEM BROJ IZBORNIH KRAĐA

I DOVESTI DO KAŽNJAVANJA ONIH KOJI TO GODINAMA RADE.

KRANJE JE VRIJEME DA SE OBRAČUNAMO S LOPOVIMA I IZBORIMO SE ZA POŠTENE I FER IZBORE U NAŠOJ JEDINOJ NAM BOSNI I HERCEGOVINI!!!

PAŽLJIVO PROČITAJTE IZDVOJENE ČLANOVE KRIVIČNOG ZAKONA I NJIHOVE KOMENTARE I PRIJAVITE SVE SITUACIJE KOJE SU SE DEŠAVALE NA PODRUČJU NA KOM STE VI DJELOVALI.

 

IMATE PRAVO NA TO I TO PRAVO VAM NITKO UZETI NE MOŽE!!!