NANE DOBIO PRESUDU PROTIV NOGOMETNIH SAVEZA

NANE DOBIO PRESUDU PROTIV NOGOMETNIH SAVEZA

EKSKLUZIVNO prvi objavljujemo presudu koju je Behudin Trbović zvani NANE dobio protiv Nogometnog saveza BiH tj. Komiteta za stabilizaciju i Nogometnog saveza Federacije BiH. radi se o prvostepenoj presudi koju objavljujemo u cijelosti….

Objavljujemo prvostepenu presudu kojom je TUŽITELJ Behudin Trbović zvani NANE dobio protiv Komiteta za stabilizaciju i Nogometnog saveza Federacije BiH.


Javnosti je, donekle, poznat cijeli slučaj koji datira još od 2012. godine kada su provedeni izbori u Nogometnom savezu Srednjobosanskog kantona. Naime, na tadašnjoj Skupštini Nogometnog saveza SBK/KSB za predsjednika je izabran Trbović Behudin-Nane. Na izboru su mu čestitali predsjednik Komiteta za stabilizaciju Begić Elvedin i ostali prisutni gosti.

Nakon toga Izvršni odbor Nogometnog saveza SBK/KSB održao je dvije sjednice pod predsjedavanjem Trbovića i mislilo se da su time okončane sve izborne radnje u Nogometnom savezu SBK/KSB. Pokazalo se vrlo brzo da te prognoze nisu tačne.

Naime, nezadovoljni protivkandidati koje je Trbović pobijedio u utrci za predsjednika su pokrenuli čitavu lavinu nezadovoljstva i najavili početak “rata” sa Trbovićem. Potpisali su peticiju kojom traže hitnu smjenu Trbovića i njegovo uklanjanje iz Nogometnog saveza SBK/KSB jer su navodno otkrili da ne ispunjava propisane uvjete.

Ne postojanje uvjeta za Trbovića, međutim, nije utvrđeno u momentu kompletnog izbornog postupka i isti je dobio sve potrebne saglasnosti i legalno izabran za predsjednika Nogometnog savez SBK/KSB.

Hajku su predvodili protivkandidati Trbovića, Halep Amer i Ante Bilješko a jedan od najuporniji u smjeni Trbovića bio je nama poznati krim inspektor u Policijskoj upravi Travnik Kopčić Senad. On je u to vrijeme u Nogometnom savezu predstavljao NK LAŠVA Dolac n/L no ubrzo je iz tog kluba najuren jer nikada za 9 godina nikome nije podnio izvještaj o utrošku sredstava kluba koja nisu bila mala.

Halep Amer je sin nekada tajkuna Stranke za BiH a danas SDA koji skoro svakodnevno pravi ispade raznih vrsta ali uživa zaštitu Policije Travnik najvjerovatnije preko spomenutog inspektora Kopčića s kojim je odavno u izuzetno dobrim odnosima. Nekada je u Policiji Travnik radio brat spomenutog Halep Amer, Alen Halep koji je prije izricanja mjera suspenzije pobjegao iz policije i izbjegao kaznu ali su očito ostale čvrste veze porodice Halep sa policijom Travnika.

Nakon nezakonite smjene Trbovića njegovo mjesto zauzeo je upravo Halep Amer koji je ubrzo nakon toga i po Sarajevu počeo batinama rješavati sporove i, naravno, opet ostao nekažnjen. Istina, Disciplinska komisija Komiteta za stabilizaciju mu je izrekla mjeru suspenzije ne 6 mjeseci ali nakon njegovog intervjua datog listu Sport, u kom je iznio teške optužbe na račun Begića stavljen je na spisak putnika Komiteta za stabilizaciju za odlazak u Brazil gdje je proveo, prema tvrdnji našeg izvora, 10 dana.
Nije nam jasno kako se nekome pod suspenzijom mogu davati ovakve privilegije al razloge za to sigurno zna, predsjednik Elvedin Begić.

Ako temeljito pročitate presudu vidjećete da su u uroti protiv Trbovića učestvovali skoro svi organi Nogometnog saveza Federacije i Komiteta za stabilizaciju koji ima funkciju Nogometnog saveza BiH.

Stiče se dojam da Trbović zna mnoge informacije o dešavanjima unutar oba saveza i najbolja varijanta je udaljiti ga iz nogometnih organa uopće.

Kada to nisu uspjeli u redovnoj proceduri kada je Halep potrošio ogroman novac za lobiranje kako bi postao predsjednik, onda su se prebacili na izbacivanje Trbovića putem podvala, insinuacija, kršanja zakonskih propisa FIFA i UEFA i zakona Države Bosne i Heregovine.

Presuda koju objavljujemo pokazuje da im ni taj način nije donio očekivani rezultat.
Ukoliko drugostepeni sud potvrdi presudu postavlja se pitanje zakonitosti rada Nogometnog/Fudbalskog saveza SBK/KSB a time i Nogometnog saveza Federacije BiH i Komiteta za stabilizaciju jer će sve odluke koje je, nakon smjene Trbovića, potpisivao Halep a donosili organi bez Trabovića imati upitan legalitet.

Po nama bi mudro bilo da se Nogometni savezi ne žale na prvostepenu odluku već da je provedu, izvinu se javno Trboviću i pokušaju legalizirati što je moguće više nelegalnih poteza koje su u posljednje dvije godine povlačili bez Trbovića.
Samo tako mogu umanjiti bruku i svoje očito neznaje koje je nedopustivo za pozicije koje obnašaju. D
a li će postupiti ovako ili će u svojim greškama istrajati do kraja bez obzira na cijenu ostaje da vidimo!