Nezakoniti savjetnici u skupštini srednjobosanskog kantona

Nezakoniti savjetnici u skupštini srednjobosanskog kantona

Dana, 3.aprila 2016.godine u Dnevniku 2 Federalne Televizije građani su imali priliku vidjeti samo jedan primjer besomućnog trošenja narodnih para i “uhljebljivanje” podobnih stranačkih kadrova uglavnom SDA i HDZ-a!
Raduje nas činjenica da se napokon iz zimskog sna probudila i reporterka FTV-a za područje SBK Nađa Riđić! Nadamo se da će ovo biti vraćanje na njene stare staze slave kada je svojim prilozima sprječavala mnoge pokušaje kriminala vlasti poput pritvora pored Osnovne škole Travnik odnosno u vrijeme prije njenog pomirenja i pakta sa moćnim Salkom Selmanom.
Ono što po našem mišljenu prilogu nedostaje su mnoge važne činjenice koje bu dale još više na težini kao naprimjer:

sporni i problematični vozač Nikole Simića zove se Enis Tukar i sestrić Zukana Heleza poznatog kadra SDP-a i aktualnog poslanika Parlamenta Federacije BiH ali i rođak komesara Tukara,

– apsolutnu zaštitu problematični vozač imao je u sekretaru Skupštine Vajzović Esmi inače visokopozicioniranm kadru SDA Donji Vakuf. Ona je nezakonito prikrivala sve greške nestašnog vozača Tukara iz samo njoj znanih razloga,

– savjetnik Grabus Muharema, inače prijeratnog robijaša a danas jednog od najuticajnih kadrova SDA SBK, skoro pune 2 godine bio je Orman Nedžad, “glavom i bradom”, šura Asima Mekića predsjednika Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona o čijem se kriminalu davno pisalo. Za ovu uslugu Mekić je Grabusu zaposlio sina u BH Telecom, Direkcija Travnik! Da Asimu Mekiću zapošljavanja bliže rodbine idu od ruke potvrđuje i činjenica da je uspio zaposliti svoje dvije kćerke i to, vjerovali ili ne, u Zenici. Jednu u BH Telecom a drugu u Zavod PIO/MIO. Zeta je zaposlio u privatnu firmu Tisal doo Busovača. 

– savjetnici prethodnog zamjenika predsjedavajućeg Poparić Refika bili su Čurić Ahmet bivši direktor kombinata Borac Travnik i Elma Rodić-Ganić supruga bivšeg kadra Stranke za BiH Ganić Emira. Nakon ovakve usluge vjeroučitelju Ganiću isti je odmah prešao u redove SDA iako ga mnogi u Turbetu pamte kao žestokog govornika protiv SDA na skupovima Stranke za BiH u periodu 2004-2009.godina. Danas je Ganić zastupnik SDA u Skupštini SBK čime je dokazao da se poltronstvo itekako isplati. On i supruga će prelaskom u SDA inkasirati preko 200 hiljada neto sredstava po raznim osnovama. 

– prilogu nedostaju i novčani pokazatelji tj. podatak koliko su nezakoniti savjetnici koštali građane Srednjobosanskog kantona te da li će kantonalni upravni inspektor o svemu obavijestiti najveće neradnike u BiH, Tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona ili će sve ostati na rješenjima,

– prilogu nedostaje i podatak na osnovu kog pravnog izvora Nikola Simić koristi vozilo Stručne službe Skupštine SBK. Po važećem pravilniku to pravo imaju samo zaposlenici a Simić je već 6 godina zaposlenik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i pravo na korištenje službenog vozila može ostvariti samo u toj instituciji,

– nedostaju i podaci o broju profesionalnih zastupnika koji redovno primaju platu, topli obrok i troškove prijevoza iako u Skupštinu dolaze samo na sjednice komisija, kluba i sjednice Skupštine SBK pa ostaje nejasno na osnovu kog pravnog izvora je moguće naplatiti prava koja ne koristiš.

Na kraju se sam po sebi nameće zaključak da je ovo samo jedan mali primjer brojnih kriminalnih radnji koje se dešavaju u organima vlasti Srednjobosanskog kantona.

U tom kriminalu svakako prednjače kadrovi SDA i HDZ-a a ni kadrovi SDP-a se nisu nešto puno bunili.

Njihovim stopama svakako idu i kadrovi SBB-a, HDZ-a 1990, DF-a i drugih stranaka jer obilato konzumiraju sva spomenuta nemoralna prava te ih ne pokušavaju izmjeniti ili staviti van snage.

Kad je u pitanju pljačka i pustošenje Budžeta Srednjobosanskog kantona možemo sa sigurnošću garantirati da u Srednjobosanskom kantonu NEMA OPOZICIJE!