Političko – kriminalne igranke u Binas d.d. Bugojno

Političko – kriminalne igranke u Binas d.d. Bugojno

Svjedoci smo ovih dana vrlo ružnih dešavanja u Privrednom društvu Binas d.d. Bugojno, koje je nekad bilo u sastavu preduzeća namjenske industrije “Slavko Rodić” Bugojno. Iz tih preduzeća nekad su pristizale samo lijepe vijesti što danas, nažalost, nije slučaj. Svi nekadašnji pogoni tog privrednog giganta danas su opustošeni ili grcaju u dugovima i nemaju svijetlu budućnost

Adem

Pored ne ispunjavanja obaveza prema državi i njenim institucijama direktor Huskić pokušava na nezakonit način izbjeći odgovornost za kršenje zakona po pitanju rada u vrijeme državnih praznika. Iako su on i njegovi saradnici smislili vrlo domišljat način ipak nisu uspjeli sakriti svoju nepismenost i nesposobnost te su usvojili jedan akt kog su nazvali ODOBRENJE

U samom tekstu tog akta spominje se termin “donosi” umjesto termina izdaje se, zatim se nekoliko puta spominje termin odluka umjesto odobrenje itd. što pokazuje da se direktor na vrlo nevješt način pokušava zaštititi od nezakonitog rada za vrijeme državnog praznika i neradnih dana. U tački II sam sebe demantuje terminom “zadužuje se” jer ako radnici traže da rade i ako je sve zasnovano na njihovoj dobrovoljnosti onda tu nema posebnih zaduženja od strane uprave itd.

Da nije smiješno bilo bi žalosno i ovo je prvi put, koliko je nama poznato, da radnici traže odobrenje za rad u vrijeme državnih praznika i neradnih dana koji im sigurno neće biti plaćeni kao prekovremeni rad u skladu sa odredbama Zakonom o radu.

Samo ovaj primjer pokazuje težnju i sklonost SDA uprave Binas d.d. Bugojno ka kršenju zakona ove države umjesto njihovog poštivanja i provođenja. Omerinović Mehrid je istaknuti kadar SDA kojeg je predsjednica Mahmutbegović rehabilitovala i vratila u članstvo njenog Izvršnog odbora SDA u Bugojnu koji iz zahvalnosti slijepo provodi sve što mu narede iz SDA Bugojno. Nije nevažno napomenuti da je Omerinović cijeli rat proveo na odbrambenim linijama Njemačke a vratio se tek nakon što mu je obećana atraktivna pozicija u Elektrodistribuciji F BiH u kojoj je i danas radno angažovan na raznim pozicijama.

Mehrid

Podaci o dugovima ove firme su katastrofalni. Dug po osnovu PDV-a preko 600.000KM, po osnovu poreza i doprinosa još davne 2010.godine dugovi su iznosili preko 5 miliona KM itd. Međutim, stanje u firmi  MSA-METALWORKING-OBRADA METALA doo Bugojno u vlasništvu Huskić Mehmeda (sin direktora Binasa) je sasvim drugačije. Plate su uredne i redovne, imaju 4 prijavljena radnika, obaveze prema državi se redovno izvršavaju a firma skoro u potpunosti posluje sa firmom Binas Bugojno što je vrlo zanimljivo.

S jedne strane imate državnu firmu koje svakim danom dublje tone, s druge strane privatnu firmu koja uspješno posluje a većinu poslova radi sa državnom firmom čiji je direktor otac vlasnika privatne firme. Zanimljivo je i to da privatna firma i nakon nekoliko godina poslovanja ima kapital o samo 2.000KM pa se postavlja pitanje na koji način i sa čijim mašinama posluje, te na koji način dobija poslove od firme Binas d.d. Bugojno.

Do objave ovog teksta nismo uspjeli prikupiti ove informacije ali ćemo ih svakako objaviti čim ih budemo imali u posjedu.

Samo po sebi nameće se pitanje čemu ovolika galama i vika oko posrnulog giganta. Naš izvor iz Binasa govori da u pitanju borba za uticaj na raspodjelu miliona iračkog duga koji se očekuje ove godine. SDA u toj priči želi sav kolač za sebe ali je izgleda direktor postao smetnja tome. Njegov cilj je navodno da sva sredstva ostanu u Binasu čime bi svakako i firma njegovog sina profitirala na indirektan način.

Zato je Huskić za kratko vrijeme postao smetnja onima koji su ga ostavili na toj poziciji a Omerinović bi po naredbi SDA trebao biti njegov egzekutor.

Zbog toga Huskić u igru uvodi radnike koje dobija na svoju stranu čime otežava posao Omerinoviću i SDA.

Nastavljamo pratiti dešavanja u Binas d.d. Bugojno i nastojaćemo vas i dalje objektivno izvještavati o daljem slijedu događaja.