Prava analiza proteklih općinskih izbora – Neglasači biraju vlast

Prava analiza proteklih općinskih izbora – Neglasači biraju vlast

Svjedoci smo da ovih dana mnogi portali, mnogi politički analitičari i, naravno političke stranke u javnosti iznose svoje analize proteklih lokalnih izbora, odnosno svoje viđenje istih. Analize “nezavisnih” portala uglavnom se svode na hvalisanje one političke stranke koja ih sponzorira ili je njihov osnivač. Osim toga, malo je političkih analitičara koji su radili objektivne analize i tako spasili čast svoje profesije, nejviše je onih koji su hvalili uspjehe političkih opcija koje simpatišu ili za koje navijaju. Svaka politička stranka je u usvojim analizama nastojala uveličati svoj uspjeh ili umanjiti svoj neuspjeh pa se pogotovo njihove analize ne mogu smatrati objektivnim i realnim.

Zajednička osobina svih prethodnih analiza ogleda se u činjenici da su skoro sve koristile identičnu metodologiju i obradile skoro istovjetne aspekte koji ne daju pravu sliku o toj oblasti. Stoga smo mi u našoj analizi odlučili obraditi sljedeće aspekte izbornog procesa:

 

  1. 1. Neglasači biraju vlast decenijama,
  2. Zatvorene liste i direktan izbor kandidata (otvorene liste),
  3. Odnos muških i ženskih kandidata prije i nakon izbora,
  4. Istinske koalicije posmatrane kroz izbor načelnika i vijećnika,
  5. Nosioci kandidatskih listi i raspored kandidata za općinska vijeća,
  6. Dosadašnji i novoizabrani kandidati

 

Našu priču o analizi izbora svakako počinjemo prvom i najvažnijom temom koja na najbolji način potvrđuje našu tezu koju godinama iznosimo a to je da NEGLASAČI BIRAJU VLAST U BOSNI I HERCEGOVINI. Kako to sve izgleda možete pročitati u nastavku teksta.

 

  1. NEGLASAČI BIRAJU VLAST DECENIJAMA

 

Na ovom našem portalu kroz nekoliko tema pisali smo o tome da isključivo strankama na vlasti odgovara:

– manja izlaznost i

– prljava izborna kampanja

zato što one na taj način dobiju mnogo veći udio u vlasti od realnog i stvarno osvojenog rezultata. Svjedoci smo da mnogi građani skoro svakodnevno psuju vlast i šire negativne priče o istoj a onda na izborima te iste stranke iz vlasti opet pobijede na izborima.

Pitamo se kako je to moguće? Vrlo jednostavno!!

Stranke na vlasti samim raspisivanjem izbora već imaju sigurnih 10-15% glasova onih koji moraju “izaći na izbore” i za njih glasati. Kad tome dodamo još 5-10% glasova koje ukradu na sam dan izbora putem svojih kadrova u biračkim odborima, aktivista koji glasaju i po 50 puta, zatim isto toliko kupe našim novcem i paketima u toku predizborne kampanje

onda brzo shvatimo zašto uvijek isti pobjeđuju i pored ovolikog nezadovoljstva među glasačima.

 

Ipak, pored svega navedenog najveći dio pobjede strankama na vlasti obezbjede oni koji ne izlaze glasati na izborima. Takvi građani su najbolji i najvjerniji glasači SDA, HDZ-a, SNSD-a i drugih stranaka na vlasti.

 

Da je to doista tako potvrđuju sljedeći podaci koje smo temeljito obradili. Za primjer smo uzeli Srednjobosanski kanton jer najbolje poznajemo stanje u tom kantonu dok je stanje u drugim kantonima isto ili gore.

Dakle, ako krenemo sa analizom u Općini Travnik, najvećoj općini i centru kantona dobijemo sljedeće podatke:

 

OPĆINA TRAVNIK

Ukupno birača                                   47.269

Važećih glasova                                 22.496 ili 47,6%

Nije glasalo,nevažeći,male stranke    25.412 ili 52,4%

 

SDA je osvojila 8.485 glasova ili 17,9%  u odnosu na ukupan broj birača, odnosno 12 vijećnika ili 38,7% udjela u vlasti.

Šta nam ovdje prvo “pada u oči”?

Naravno, procenti broja osvojenih glasova (17,9%) u odnosu na ukupan broj birača Općine Travnik i procenta udjela u vlasti (38,7%).

 

Sam po sebi nameće se zaključak da je SDA sa 17,9% glasova osvojima 38,7% vlasti!!!

 

Kako je ovo moguće, ko im je poklonio ovu razliku od  +20,8%?

 

Naravno, stvar je i laiku potpuno jasna, ovu razliku donose im NEGLASAČI, oni koji ne izlaze na izbore i ne glasaju.

 

Da, to su oni koji najviše galame okolo, koji pričaju i kritikuju a ne mogu u dvije godine odvojiti jedan sat vremena da obave svoju građansku dužnost i glasaju. Dakle, oni koji su obespravljeni, poniženi i zaboravljeni neizlaskom na izbore misle da se tako svete strankama na vlasti a u stvari ih tako nagrađuju.

Zato se njih vlast ne plaši jer dok je god takvih ovom zemljom će i narednih 100 godina vladati iste stranke i isti ili slični pojedinci.

Procenat tih neglasača je mnogo veći od procenta onih koji moraju glasati za stranke na vlasti i ta masa nesvjesnih može puno toga promijeniti u ovoj napačenoj državi ukoliko joj netko “otvori oči”.

Takvih je u Travniku 2,9% više od svih glasača stranaka na vlasti.

 

HRVATSKA KOALICIJA ZA TRAVNIK  osvojila je 5.911 glasova ili 12,5% u odnosu na ukupan broj birača, odnosno 9 vijećnika ili 29% udjela u vlasti.

I kod ove političke opcije lako se primjeti da je procenat njihovih glasova (12,5%) u odnosu na broj birača mnogo manji u odnosu na procenat udjela u vlasti (29%) što čini razliku od +16,5%.

Ovu razliku su, također, obezbjedili NEGLASAČI i ona je za 4% veća od one koju su joj dali sigurni glasači.

 

Zapanjujuće!!

 

SBB je osvojio 3.053 glasova ili 6,5% u odnosu na ukupan broj birača, odnosno  4 vijećnika ili 12,9% udjela u vlasti.

NEGLASAČI su i ovoj političkoj opciji obezbjedili razliku od 6,4% glasova čime je ova politička opcija dobila skoro identičan procenat podrške glasača i neglasača.

DEMOKRATSKA FRONTA  ne bi prešla izborni prag da je odziv bio veći a pogotovo da je bio skoro 100%.

 

Ako bismo sada procente odnosno glasove neglasača ubacili u tabelu RASPODJELE MANDATA po Izbornom zakonu dobili bismo još poraznije činjenice koje pokazuju da za stanje u ovoj državi nisu krivi glasači već isključivo oni koji ne glasaju na izborim.

 

Ako, na primjer, pogledamo Općinu Travnik u tabeli raspodjele mandata dobijemo podatak da bi neglasači od ukupno 31 mandata osvojili čak 17 vijećničkih mandata ili 54,8% udjela u vlasti i činili bi apsolutnu vlast.

Sve druge stranke zajedno imale bi 14 vijećnika ili 45,2% udjela u vlasti od čega bi SDA imala 6 (umjesto 12) vijećnika ili 19,4% (umjesto 38,7%) udjela u vlasi,  Hrvatska koalicija bi imala 4 (umjesto 9) mandata ili 12,9% (umjesto 29%) udjela u vlasti, SBB 2 ili 6,5%, SDP 1 ili 3,2%, Koalicija S BiH, LDS i BOSS 1 ili 3,2% dok Demokratska fronta ne bi prešla izborni prag.

Sve navedeno jasno možete vidjeti u sljedećoj tabeli u kojoj su podaci za Općinu Travnik.

Sam po sebi nameće se zaključak, kada bi svi građani Travnika glasali ili bar jedan ogroman procenat danas bi sastav vijeća bio potpuno drugačiji  zato što bi stranke koje su danas na vlasti bile  opozicija i ne bi čak mogle ni bitnije uticati na politička dešavanja u toj općini.

 

Ovaj primjer i zaključak trebao bi demantovati one koji kažu da ništa ne mogu promijeniti glasanjem i da zato nemaju volju glasti.

 

Takvi moraju znati da je istina sasvim suprotna  jer su upravo oni najbolji i najvjerniji glasači stranaka iz vlasti. Upravo oni, više od dvije i po decenije održavaju ove parazite na vlasti koji se jednimo mogu smijentiti masovnim izlascima na izbore i glasanjem za svakog drugog samo ne za njih.

 

Dok god ovo ne shvatimo neće biti značajnijih promjena na BiH političkoj sceni.

 

BUGOJNO

Slično stanje je i u Općini Bugojno gdje bi neglasači od 25 osvojili 14 mandata ili 56% udjela u vlasti, SDA bi imala 5 mandata (umjesto 11) ili 20% (umjesto 44%), SDP 2 mandata (umjesto 4) ili 8% (umjesto 16%) itd.  a što se najbolje vidi iza sljedeće tabele.

JAJCE
U Općini Jajce neglasači bi od 25 mandata imali 14 mandata ili 56% udjela u vlasti, Koalicija za Jajce bi imala 5 mandata (umjesto 11) ili 20% umjesto 44% udjela u vlasti, SDA 5 ili 20% umjesto 9 ili 36% itd.

Tabele o ostalim općinama Srednjobosanskog kantona možete vidjeti OVDJE.

Kad sumiramo podatke iz svih tabela za svih 12 općina Srednjobosanskog kantona (našeg posmatranog uzorka) dobijemo sljedeće stanje:
– od ukupno 270 vijećničkih mandata u svim općinama NEGLASAČI bi dobili 135 mandata ili 50% udjela u vlasti,
– sve druge stranke dobile bi isto toliko, 135 mandata ili 50% udjela u vlasti
što u prijevodu znači da oni koji ne izađu na izbore svojih su 135 vijećničkih mandata u SBK pokloniti strankama na vlasti što je svakako zastrašujući podatak.

Ovakvo stanje će trajati sve dok građani ne shvate da je glasanje ne samo njihovo pravo već i obaveza.

Navedeni podaci idu u prilog onima koji zagovaraju ideje da se u BiH glasanje vrši po modelu nekih drugih zemalja svijeta a spomenućemo samo dva:
– da se onima koji ne glasaju i tako ne obave svoju građansku dužnost i obavezu uskrate i prava koja potražuju od te države i
– da se uvede plaćanje dnevnica za glasače kako bi se povećao njihovo izlazak na glasanje.

Na taj način bi se povećao stepen odgovornosti stranaka iz vlasti.

One bi u svake naredne izbore ulazile sa strahom a ne samouvjereno kao do sada.

U toku kampanje bilo bi mnogo manje prljavštine a mnogo više isticanja svojih kvaliteta. Stranke bi na ovakav način na funkcije postavljale sposobne i odgovorne kadrove umjesto dosadašnjih nesposobnjakovića i kriminalaca.

Nadamo se da ćemo uskoro dočekati i takvo vrijeme.

Ako bismo ove podatke koji se odnose na općinska vijeća unijeli u tabele koje se odnose na izbor načelnika općina dobili bismo podatak da bi u svih 12 općina Srednjobosanskog kantona načelnike izabrali neglasači

I ovaj podatak jasno pokazuje da su načelnike općina izabrali NEGLASAČI a ne stranke koje su ih kandidirale i oni koji su glasali za njih.

Kada ubuduće čujete nekoga da kaže da nije glasao na izborima znajte da je takav najveći krivac za ovoliko “blagostanje” koje danas imamo u jedinoj nam Bosni i Hercegovini.

U narednim nastavcima objavićemo i ostalih 5 segmenata naše analize spomenutih u uvodu ovog teksta.