Pravosuđe SBK pustilo na slobodu osumnjičenog za ubistvo Fuško Džemaila

Pravosuđe SBK pustilo na slobodu osumnjičenog za ubistvo Fuško Džemaila

Danas smo dobili jednu strašnu vijest koju pokušavamo provjeriti kod nadležnog tužilaštva SBK i nadležnog suda.. Naime, navodno je na slobodu pušten Sažić Mehmed zvani Meša osumnjičeni za ubistvo Fuško Đemaila. Po saznanju informacije porodica ubijenog se obratila nadležnoj tužiteljici Vilić Rusmeri al ona navodno nije bila u zgradi.
Ovakvo ponašanje tužilaca je stalna praksa i vrlo je teško doći do bilo kog od tužilaca Srednjobosanskog kantona. Čovjek bi pomislio da se polomiše od posla a po mišljenju medija, nevladinog sektora i onih koji nadziru rad pravosuđa radi se o najlošijem tužilaštvu u BiH. Da je to tačno potvrđuje i činjenica da pored opljačkanih i uništenih milijardi KM u oblasti privrede na sudu se ne nalazi niti jedan formiran predmet od strane navedenog tužilaštva al su zato brutalni kad je u pitanju krađa 1m drva i sitni kriminal.
Ipak, porodica je uspjela doći do informacije da je razlog puštanja na slobodu navodnog ubice taj što je porodica Fuško vjernička porodica tako da ne postoji opasnost od osvete. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Zato javno pitamo tužiteljicu Vilić šta je sa opsanosti za građane od strane osumnjičenog?
Čime garantuje da neće ponoviti zločin, da neće ugroziti druge članove porodice? Takvu sreću i tretman nije imao osumnjičeni za ubistva u selu Sokolina i zato se s pravom pitamo radi li se ovdje o različitim aršinima Tužilaštva SBK i sudova SBK za iste situacije? Sažić se optužuje za ubistvo iz automatske puške i navodno je u žrtvu ispalio cijeli okvir metaka ali on kao takav po mišljenju pravosudnih institucija SBK nije opasan za građane i može komotno da se brani sa slobode.
Odavno nismo dobili strašniju vijest i ostaje nam samo da molimo Boga da osumnjičeni ponovo ne ugrozi nečiji život. Zato pozivamo Tužilaštvo SBK, Općinski sud Travnik i Kantonalni sud Novi Travnik da javnosti objasne ovaj nerazumni postupak jer javnost ima pravo na to.