Predstavnici civilnog društva dostavili amandmane na Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u...

Predstavnici civilnog društva dostavili amandmane na Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH parlamentarcima

Predstavnici civilnog sektora dostavili su danas svim šefovima klubova amandmane na Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH uz molbu svim zastupnicima da, kao predlagači, te amandmane pošalju u parlamentarnu proceduru.
Foto: Interview.ba/Arhiv

Predstavnici Transparency International BiH i INFOHOUSE, kao predstavnik Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH, predali su danas u državnom parlamentu amandmane koji nude dio rješenja za suštinske probleme i prepreke u primjeni Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

„Nije normalno da oko 29. 000 državnih službenika i službenica nikada nisu primjetili i prijavili korupciju u jednoj od 69 državnih institucija, a sva istraživanja pokazuju da je korupcija u tim institucijama najprisutnija. Mada je to s jedne strane razumljivo. Postojeći Zakon ne pruža punu zaštitu, a bh. pravosuđe i ne zna šta znači procesuirati slučaj korupcije“ – istakla je za Interview.ba Dženana Alađuz, direktorica INFOHOUSE.

Podsjećamo, izmjene i dopune ovog Zakona su bile jedna od tema nedavne sjednice Zastupničkog doma PSBiH, kada je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, izložila amandmane tehničke prirode, koji su prošli prvo čitanje.

(A.P/Interview.ba)