SUMNJIVO SAMORANJAVANJE RAHMETLI JUSUFOVIĆ SALIHA

SUMNJIVO SAMORANJAVANJE RAHMETLI JUSUFOVIĆ SALIHA

Uzbunjivaci.info
Uzbunjivaci.info

OBJAVLJUJEMO DOKUMENTE KOJI POKAZUJU SAV JAD I BIJEDU U KOJOJ SE NALAZI NAŠA POLICIJA I TUŽILAŠTVO SBK.
ŽALOSNA JE ČINJENICA DA SU SE OD OVOG DOGAĐAJA DO DANAS STVARI U TIM INSTITUCIJAMA PROMJENILE NA GORE A LICA KOJA SU BILI AKTERI OVOG DOGAĐAJA SU U MEĐUVREMENU NAPREDOVALA.
ISTINA, JEDINO SE TUŽILAC VAVRA IZVUKAO I UHLJEBIO U ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ALI SE BRZO POKAJAO I VRATIO U TUŽILAŠTVO.
DAUTOVIĆ JE POSTAO GLAVNI KANTONALNI TUŽILAC, KUKIĆ ADVOKAT, LOVRIĆ JE I DALJE KOMANDIR, KOPČIĆ ŠEF KRIM ODJELA ITD.
DA SE ZAISTA RADI O SUMNJIVOM SAMORAVANJU I DA POSTOJE INDICIJE DA SE MOŽDA RADILO I O UBISTVU POKAZUJU BROJNE ČINJENICE IZ DOKUMENATA KOJE OBJAVLJUJEMO.
ONI KOJIMA NE BUDE MRSKO PROČITATI SVE DOKUMENTE MOGU SE LAKO UVJERITI U BROJNE PROMAŠAJE KAKO U RADU POLICIJE TAKO I TUŽILAŠTVA SBK.

SVE TE POGREŠKE SU BITNO ONEMOGUĆILE ISTRAŽNI TIM UN-A DA PRECIZNO UTVRDI DA LI SE RADILO O UBISTVU ILI O SAMORANJAVANJU.
ONO ŠTO SMO MI ZAPAZILI JE SLJEDEĆE:

1. TADAŠNJI ISTRAŽNI SUDIJA A SADAŠNJI GLAVNI KANTONALNI TUŽILAC DAUTOVIĆ BIO JE VRLO REVNOSAN U SPRJEČAVANJU REKONSTRUKCIJE DOGAĐAJA ALI ISTO TAKO NIJE BIO REVNOSAN NA PRIKUPLJANJU NEOPHODNIH DOKUMENATA KOJI BI PRECIZNIJE DEFINISALI NEMILI DOGAĐAJ. PROTIV POLICAJACA KOJI SU NAPRAVILI VELIKI BROJ GREŠAKA NIJE PODUZEO NIKAKVE MJERE ŠTO POKAZUJE DA SE SVO VRIJEME SVRSTAVAO NA JEDNU STRANU. NE ZNAMO DA LI SU ON I DAUTOVIĆ SULEJMAN U RODBINSKIM VEZAMA I DA LI JE TO MOŽDA RAZLOG OVAKVOG NJEGOVOG PONAŠANJA.
2. SUDIJE VAVRA, KUKIĆ I MAĐAR SU U POTPUNOSTI PODRŽALI OVO ZALAGANJE ISTRAŽNOG SUDIJE DAUTOVIĆA A NISU TRAŽILI PODUZIMANJE BILO KAKVIH MJERA ZA PROPUSTE U TOKU ISTRAGE.
3. DAUTOVIĆ SULEJMAN ZA KOJEG PORODICA JUSUFOVIĆ IZRAŽAVA OSNOV SUMNJE DA JE PUCAO U SALIHA JE IMAO MNOGO VIŠE BARUTNIH ČESTICA NA RUKAMA OD SALIHA KOJI SE NAVODNO RANIO STAVLJAJUĆI PIŠTOLJ ZA POJAS. TAKOĐER, VELI BROJ BARUTNIH ČESTICA NAĐEN JE NA DESNOM RUKAVU JAKNE DAUTOVIĆA DOK BARUTNE ČESTICE NISU NAĐENE NA FARMERKAMA I KOŠULJI RAHMETLI SALIHA ŠTO JE PROSTO NEMOGUĆA AKO SE RADILO O SAMORANJAVANJU. PORED TOGA, AKO SE DAUTOVIĆ NALAZIO NA 2-3 METRA OD RAHMETLI SALIHA KAKO JE IZJAVIO ONDA OVOLIKI BROJ BARUTNIH ČESTICA NIJE MOGAO BITI PRONAĐEN NA NJEGOVIM RUKAMA I ODJEĆI JER SU VJEŠTACI UTVRDILI DA JE TO JEDINO BILO MOGUĆE UKOLIKO JE BIO DO 1M UDALJEN OD RAHMETLI SALIHA U VRIJEME PUCNJA. SVE OVO JASNO POTVRŠUJE NALAZ FEDERALNOG MINISTARSTVA POLICIJE KOJI JE POTPISAO NAČELNIK ODJELJENJA G-DIN NEDŽAD VEJZAGIĆ.
4. VJEŠTAĆENJEM JE DOKAZANO DA JE PIŠTOLJ BIO ISPRAVAN I DA NIJE MOGAO SAM OPALITI JER JE BIO NEOSJETLJIV NA UDARE. OVO DEMANTUJE TVRDNJU DAUTOVIĆA DA JE PIŠTOLJ “ZAŠTEKAO” I DA ON NIJE USPIO REPETIRATI GA. TAKOĐER JE NEMOGUĆE DA OSOBA KOJA JE BILA 2 M OD ŽRTVE U VRIJEME PUCNJA IMA VIŠE BARUTNIH ČESTICA OD ONOG KO SE NAVODNO SAMORANIO I NA ČIJEM JE DESNOM RUKAVU NAĐENA SAMO 1 BARUTNA ČESTICA.
5. SPECIJANI TIM UN-A NIJE USPIO DOKAZATI DA SE RADILO O UBISTVU ALI NI O SAMORANJAVANJU ZBOG VELIKOG BROJA GREŠAKA U ISTRAZI. U PONOVLJENIM IZJAVAMA SVJEDOCI SU ČESTO MIJENJALI ISKAZE A TO SU RADILI I TUŽIOCI ODNOSNO SUDIJE. RAZLIČITI SU I NALAZI LJEKARA, JEDNI KONSATUJU SAMO JEDNU ULAZNU RANU A DRUGI DVIJE RAN, I ULAZNU I IZLAZNU. DR. PURIĆ JE POTPISAO NALAZ A DA UOPĆE NIJE VIDIO TIJELO ITD. SVA MEDICINSKA IZVJEŠĆA SU BEZ BROJA PROTOKOLA ŠTO ZNAČI DA UOPĆE NISU PROTOKOLISANA.
6. TADAŠNJI SUDIJA A SADAŠNJI TUŽILAC VAVRA JE PRVO IZJAVIO DA JE NAREDIO DOKTORIMA DA SAČINE “DETALJNO” IZVJEŠĆE O POVREDI A KASNIJE JE TO SPECIJALNOM TIMU DEMANTOVAO. DOKTORICA BOJIĆ JE IZJAVILA DA JE METAK OSTAO U TIJELU A KOD AUTOPSIJE METAK NIJE PRONAĐEN JER JE UTVRĐENO DA SE RADILO O PROSTRELNOJ RANI. PORED TOGA U DOKUMENTACIJI NEDOSTAJE NALAZ AUTOPSIJE KOJI JE URADIO DR. CIHLARŽA A KADA JE TUŽILAC NAREDIO DODATNE ISTRAŽNE RADNJE PRIKUPLJANJA MEDICINSKE DOKUMENTACIJE ISTRAŽITELJI PU TRAVNIK TO NISU URADILI JER ZAMISLITE BITNI DOKTORI SU BILI IZVAN GRADA NA MEDICINSKIM SEMINARIMA. PORED TOGA FORENZIČKO IZVJEŠĆE SU ISTRAŽITELJI DOBILI 23.APRILA A TUŽIOCIMA JE URUČENO TEK 10. MAJA I TO NAKON ŠTO SU ONI OTIŠLI PO NJEGA U PU TRAVNIK.
7. NAJZANIMLJIVIO DIO U OVOJ PRIČI JE SVAKAKO IZJAVA NAČELNIKA ODJELJENJA FEDERALNOG MUP-A G-DINA VEJZAGIĆA KOJA SE NALAZI NA STRANI 7 IZVJEŠČA O RADU SPECIJALNOG TIMA UN-A. ON JE, KAO ISKUSNI POLICAJAC NA VRLO JASAN NAČIT IZNIO TVRDNJE DA SE, PO NJEMU OVDJE RADI O PUCANJU U ŽRTVU IZ BLIZINE A NIKAKO O SAMORANJAVANJU. KAO DOKAZ TOJ TVRDNJI REKAO JE DA BI NA ŽRTVINIM RUKAMA I ODJEĆI BILO MNOGO VIŠE BARUTNIH ČESTICA OD NAĐENIH.
8. FORENZIČKI NALAZI SU JASNO ISTAKLI DA DAUTOVIĆ NE BI MOGAO IMATI OVOLIKI BROJ BARUTNIH ČESTICA AKO JE BIO U BLIZINI OD 2-3 M VEĆ SAMO NA UDALJENOSTI MAX. DO 1 M.
9. ZANIMLJIVO JE DA SE ODJEDNOM OŠTETIO I FILM NA KOM SU BILE 3 VRLO VAĆNE SLIKE DOGAĐAJA ŠTO SPADA, TAKOĐER U JOŠ JEDNU ČUDNU KOINCIDENCIJU. ZANIMLJIVA JE I ČINJENICA DA JA TADAŠNJI PREDSJEDNIK SUDA ZA ISTRAŽNOG SUDIJU POSTAVIO SENADA DAUTOVIĆA A DA PRETHODNO NIJE PROVJERAVAO DA LI SU ON I SULEJMAN DAUTOVIĆ MOŽDA U BLISKIM RODBINSKIM VEZAMA.
10. NA STRANICAMA 13, 14 I 15 POBROJANE SU SVE GREŠKE KOJE SU NADLEŽNE INSTITUCIJE URADILE U PROCESU ISTRAGE PO OVOM NEMILOM DOGAĐAJU. NAŽALOST, MNOGE OD NJIH SE I DANAS RADE I PORED OGROMNOG TEHNIČKOG I STRUČNOG NAPRETKA U NAVEDENIM INSTITUCIJAMA. ONDA SE MOŽDA RADILO O NEISUSTVU, NEZNANJU I SL. DOK DANAS TA OPRAVDANJA SE NE MOGU OZBILJNO SHVATITI I PRIHVATITI. PORODICA RAHMETLI SALIHA JE OGROČENA ZBOG SVIH GORE NAVEDENIH PROPUSTA JER VJERUJU DA SU TI PROPUSTI OMOGUĆILI SAKRIVANJE PRAVE ISTINE O DOGAĐAJU.  DAUTOVIĆ SULEJMAN SE NE SJEĆA DA JE MAHAO PIŠTOLJEM NA PRISUTNE I PRIJETIO IM JER JE NAVODNO BIO TOLIKO PIJAN ALI SE ITAKEKAO SJEĆA DA JE OD RAHMETLI SALIHA BIO UDALJEN 2-3 METRA I DA PIŠTOLJ NIJE BIO ISPRAVAN TE DA GA ZBOG TOGA NIJE USPIO REPETIRATI A TIME NI PUCATI.SVE SE OVO U NAJMANJU RUKU DOIMA VRLO ČUDNIM A PROPUSTI U ISTRAZI SU VJEROVATNO ONEMOGUČILA DA SE PO OVOME PITANJU NEKADA SAZNA PRAVA ISTINA.
DA LI ĆE PORODICA I PORED SVEGA TRAŽITI RAVIZIJE TE DA LI POSTOJI BILO KAKAV PRAVNI NAČIN DA PORODICA DOĐE DO SITINE A ONI KOJI SU GREŠKA PRAVILI ODGOVARAJU NIJE NAM POZNATO.
NADAMO SE DA ĆE NAS OBAVIJESTITI O TOME UKOLIKO TAKAV NAČIN POSTOJI.
HVALA PORODICI NA POVJERENJU KOJE SU NAM UKAZALI A POSEBNO NA POHVALAMA DA MI SPADAMO U KATEGORIJU ONIH KOJIMA SE NAJVIŠE
VJERUJE.