Uhapšen Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad i funkcioner SDP-a

Bivši načelnik Općine Novi Grad i bivši ministar komunikacija i prometa BiH te bivši funkcioner SDP-a Damir Hadžić uhapšen je danas u okviru akcije kodnog naziva Blok, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Hadžića su uhapsili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva KS. Također, SIPA vrši i pretrese na više lokacija, a Hadžić se dovodi u vezu sa krivičnim djelom zloupotrebe procjene i krivičnim djelom pomaganja. Podsjećamo, ranije je u ovoj akciji uhapšen i Esed Radeljaš i drugi funkcioneri Općine Novi Grad, a sumnjiči ih se za više krivičnih djela.

Pored Radeljaša uhapšeni su pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Ranije uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšene se sumnjiči da su Radeljašu omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion KM.

Naime, Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima, za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkoj osobi ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac. Kapetanović je novinarima CIN-a kazao da je Radeljaš od ranije posjedovao dvije trećine te parcele.

“A onda za ostatak nema logike ići na konkurs”, objaÅ¡njava on.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).

(klix.ba)